Evenimentul zilei

Sam02232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara Focar de pestă porcină africană, înregistrat la Ceadîr-Lunga

Focar de pestă porcină africană, înregistrat la Ceadîr-Lunga

11 Mai 2018 - 

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la porcii domestici din satul Beșghioz, raionul Ceadîr- Lunga. 

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), la data de 10 mai, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele prelevate de la porcii domestici din satul Beșghioz, raionul Ceadîr- Lunga.

Urmare a suspiciunii de pestă porcină africană, au fost impuse restricții de mișcare a animalelor. De asemenea, în această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

După confirmarea apariției focarului, ANSA a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent structurile din teritoriu ale ANSA în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine.

Lasă un comentariu