Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara ANSA: Două focare la cultura tomatelor, depistate la Ialoveni

ANSA: Două focare la cultura tomatelor, depistate la Ialoveni

25 Iunie 2018 - 

Două focare la cultura tomatelor, în teren protejat cu daune produse de Tuta absoluta, au fost depistate la Ialoveni în cadrul planului de monitorizare a organismelor dăunătoare și de carantină, pe data de 18 iunie.

Imediat producătorilor le-au fost înaintate recomandări de lichidare a focarelor. Parţial au fost eliminate toate plantele atacate și distruse prin ardere.

Totodată, s-a recomandat instalarea capcanelor feromonale pentru capturarea dăunătorului în masă, atât în interiorul serei, cât şi pentru teritoriul aferent serei. Din momentul capturării fluturilor de Tuta absoluta, s-au întreprins măsuri de combatere, inclusiv, aplicarea de tratamente cu insecticide. 

Situația fitosanitară se monitorizează, conform planului de acțiuni întocmit de către colaboratorii DRSA Ialoveni, în colaborare cu Direcția protecția și sănătatea plantelor și agenții economici.

Molia minieră a tomatelor (Tuta absoluta) pentru prima dată a fost semnalată în Republica Moldova în anul 2013, dar de atunci arealul ei de răspândire a stagnat. Specia este originară din America de Sud. În anul 2006 insecta a fost adusă în Spania, unde rapid s-a înmulţit şi a distrus plantaţii întregi de tomate şi ca urmare, a prezentat pericol economic pentru întreaga ţară.

 

Lasă un comentariu