Evenimentul zilei

Joi06272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara O nouă porțiune de drum va lega punctul de trecere Palanca de șoseaua Odesa-Reni

O nouă porțiune de drum va lega punctul de trecere Palanca de șoseaua Odesa-Reni

28 August 2018 - 

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca, construit cu suportul Uniunii Europene, va dispune și de un drum de acces către șoseaua Odesa–Reni. Traseul a început a fi construit în luna august și va avea o lungime de 250 de metri, trei benzi de circulație, o bandă de accelerare, una de decelerare și va fi iluminat pe timp de noapte. Lucrările se desfășoară în paralel cu cele de construcție a punctului de trecere. Pentru această porțiune de drum, Guvernul Republicii Moldova a alocat  630.000 de euro.

În noul punct de trecere Palanca, care va fi dat în exploatare până la finele anului curent, controlul la frontieră se va face o singură dată, pe teritoriul țării noastre, de către vameșii și polițiștii de frontieră ucraineni și moldoveni. În prezent, o echipă de 80 de muncitori este angajată pe șantier, lucrările fiind realizate în proporție de 50 la sută.

Proiectul prevede construcția unei clădiri administrative cu peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, care va avea și spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor. Încăperile vor fi dotate cu echipament performant pentru efectuarea controlului la frontieră,  tehnică de calcul, scanere, se arată într-un comunicat de presă al PNUD.

Punctul de trecere va avea și un post de control pietonal, construit în premieră la Palanca pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicleta.

Se estimează că noul punct de trecere va fluidiza la maximum traficul prin această zonă de frontieră. Astfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul se va dubla. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct. Datorită controlului unic operat în comun de Republica Moldova și Ucraina, se vor  reduce riscurile de corupție și criminalitate transfrontalieră.

Proiectul ce ține de Punctul de trecere de la Palanca este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și are un buget de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,68 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Problema legată de Palanca, unde locuitorii merg la prășit cu pașaportul în buzunar, se trage încă de pe timpul când președinte al Republicii Moldova era Petru Lucinschi. Acesta a acceptat să cedeze Ucrainei terenul inclus în bucla fluvială Nișaliu situată în raza comunei Crocmaz (107,7 ha), o porțiune din șoseaua Cernăuți-Odesa, situat în raza comunei Palanca, cu o lungime de 7,77 km, o lățime de 23 m și o suprafață de 18 ha, chipurile, în schimbul a vreo 300 de metri de mal de Dunăre la Giurgiulești (de parcă ucrainenii ar fi stăpâni pe gurile Dunării de mii de ani!), ca să fim și noi „țară cu ieșire la mare”... 

 

 

Lasă un comentariu