Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara Un sistem de iluminat stradal inteligent a fost conectat în orașul Ocnița

Un sistem de iluminat stradal inteligent a fost conectat în orașul Ocnița

01 Decembrie 2018 - 

Proiectul a fost realizat cu suport financiar european, în cadrul Programului „Convenția primarilor, proiecte demonstraționale”

Suma totală a proiectului este de 250 mii de euro, dintre care Comisia Europeană a alocat 200 mii de euro, iar 50 mii de euro reprezintă mijloace din bugetul Primăriei orașului Ocnița și al Fondului pentru Eficiență Energetică.
Oraşul Ocnița este unul dintre semnatarii inițiativei europene "Convenția primarilor privind clima și energia". Acest fapt a ajutat orașul, cu o populație de şapte mii de persoane, să primească un grant UE și să realizeze un proiect demonstrativ care poate fi replicat în alte localităţi interesate de asemenea inițiative.
Prin semnarea "Convenției primarilor", Ocnița s-a angajat să reducă până în 2020 emisiile de CO2 și consumul de energie cu 20%. În cadrul proiectului, 386 de lămpi vechi au fost înlocuite cu lămpi LED, eficiente energetic.Au fost iluminate 27 de străzi ale orașului, inclusiv strada centrală, străzi din sectorul locativ, precum și străzi adiacente Gării Feroviare, care reprezintă cartea de vizită a orașului. De asemenea, în proiect au fost incluse puncte de importanţă socială: stația transport public, grădina publică, grădinița, drumul de acces către spitalul raional.
Vechile lămpi, cu o putere de 125-300 W, au fost înlocuite cu lămpi de tip LED de 30-70 W, cu o durată de viață de 13 ani și un sistem de control inteligent încorporat, reducând, astfel, consumul de energie, dar oferind aceeași calitate sau chiar mai bună a iluminatului stradal. Experții din cadrul Alianţei pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă, în calitate de partener principal al proiectului, afirmă că până la implementarea proiectului situația iluminatului stradal în orașul Ocnița era deplorabilă: o parte din lămpi nu funcționa, iar în unele sectoare acestea nu corespundeau cerințelor. Ca urmare a măsurilor întreprinse, nivelul de iluminare al străzilor a fost setat corespunzător normativelor, ceea ce contribuie la o economisire anuală a resurselor de până la 30% (19MWh/an), în comparație cu situația anterioară sau aproximativ 80% de la nivelul de cheltuieli care ar fi fost suportate prin utilizarea lămpilor de tip vechi.
Acest aspect este foarte important în procesul îndeplinirii angajamentelor climatice ale orașului, deoarece se vor reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă – cu până la 154 de tone pe an, echivalentul a 7.000 de arbori plantați. Potrivit experților locali, prin înlocuirea becurilor ineficiente vechi cu lămpi moderne de tip LED se vor putea economisi până la 50.000 de lei/an din bugetul orașului Ocnița.
Noul sistem inteligent oferă posibilitatea de control la distanță, prin canalele GSM, ceea ce permite profesioniștilor să verifice starea rețelei, să detecteze rapid defecţiunile în sistem și să le repare. Cu ușurință pot fi modificate regimul de lucru și intensitatea fluxului luminos, în funcție de timpul zilei și de traficul pe diferite sectoare de drum, menținând nivelul și calitatea iluminării conform standardelor.

Lasă un comentariu