Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara FOTO// Arsenal impresionat de muniții, descoperit de un localnic, distrus de geniştii militari la Ştefan Vodă

FOTO// Arsenal impresionat de muniții, descoperit de un localnic, distrus de geniştii militari la Ştefan Vodă

22 Martie 2019 - 

Geniştii Batalionului „Codru” de la Negreşti au lichidat un arsenal de muniţii în localitatea Marianca de Jos, raionul Ştefan Vodă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării (MA), cele 234 obiecte explozive au fost descoperite de un localnic în timpul lucrărilor agricole. Aceştia au alertat autorităţile, care, la rândul lor, au solicitat intervenţia militarilor.

Echipa de genişti, condusă de locotenentul major Ion Golovei, a identificat 206 proiectile de artilerie, calibru 47 mm, 76 mm şi 105 mm, trei bombe de la aruncător de calibru 82 mm şi 50 mm şi 22 de focoase. Muniţiile erau din cel de-al Doilea Război Mondial, de producţie germană, şi au fost distruse de către genişti în condiţii de maximă siguranţă.

„Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe”, avertizează Ministerul. 

De la începutul anului curent, geniştii militari au executat 21 misiuni de deminare, în cadrul cărora au lichidat 319 obiecte explozive de diferit calibru pe întreg teritoriul ţării. De notat că din 1992 şi până în prezent, 23 de persoane au decedat, iar 26 au fost rănite, în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, şapte copii au murit, iar alţi trei copii au fost răniţi.

Lasă un comentariu