Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara Panorama Cea mai mare expoziţie din afara Japoniei dedicată fenomenului manga se deschide joi la British Museum

Cea mai mare expoziţie din afara Japoniei dedicată fenomenului manga se deschide joi la British Museum

23 Mai 2019 - 

Cea mai mare expoziţie din afara Japoniei consacrată fenomenului manga se deschide joi la British Museum din Londra, propunând publicului o călătorie de la rădăcinile tradiţionale ale acestei forme de artă către industria actuală care produce miliarde de euro.

„Manga este cea mai populară formă narativă azi”, explică Hartwig Fischer, directorul British Museum, în timpul prezentării „Citi Exhibition Manga”, scrie AFP, citată de Agerpres. Expoziţia retrasează evoluţia manga-urilor, de la spectaculoase desene ale marilor artişti japonezi, cum ar fi Katsushika Hokusai (1760-1849), până la fenomenul mondial al Pokemonilor şi filmele animate recompensate cu Oscar realizate de Studio Ghibli.

Vizitatorii vor putea învăţa cum să citească corect o manga - care se poate traduce „desen nefinalizat”, „exagerat” sau chiar „caricatură” -, să admire desenele delicate ale seriei manga „Dragon Ball” sau să descopere influenţa „zeului manga-urilor” Osamu Tezuka (1928-1989), creatorul unor personaje iconice ca Astro Boy şi Sapphire.

În 2016, industria manga a generat o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de euro, iar popularitatea sa este aşteptată să crească odată cu francizarea pe mai multe platforme la care această industrie se pretează.

În plus, personajele din manga sunt utilizate pe scară largă ca avatare de către utilizatori pentru a crea identităţi virtuale. „Există o manga pentru oricine, pentru fiecare subiect”, a explicat Nicole Rousmaniere, specialistă în artă japoneză. 

Lasă un comentariu