Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara Curiozitati Ciocolata înnebuneste, la propriu, animalul de companie

Ciocolata înnebuneste, la propriu, animalul de companie

02 Iulie 2014 - 

Majoritatea stăpânilor de căţei şi pisici ştiu că nu au voie să le dea ciocolată. Dacă pentru unii dintre noi ciocolata este o delicatesă preferată, trebuie să ştim că aceasta este foarte dăunătoare pentru animalele noastre de companie.

Intoxicaţia cu ciocolată a câinelui nu este atât de neobişnuită precum ai crede. De fapt, ciocolata este a 3-a cauză de intoxicaţie la câini. Aceasta este cauzată de Teobromina conţinută de ciocolată care afectează sistemul nervos central al patrupedului tău, precum şi muşchii inimii.

Întrucât teobromina este extrem de periculoasă pentru sănătatea câinelui tău, nu ar trebui să-i dai ciocolată – indiferent cât de mult o cere şi indiferent de cât de frumos se uită la tine cu ochişorii aceia de căţelus adorabil! Cu toate acestea, accidentele se întâmplă şi dacă suspectaţi că animalul tău a mâncat ciocolată ar trebui să contactaţi veterinarul pentru sfaturi.

Ce înseamnă prea multă ciocolată?

Orice cantitate de ciocolată este prea mult, dar doza letală de teobromina depinde de mărimea câinelui tău şi de vârsta acestuia, precum şi de cantitatea şi de tipul de ciocolată pe care a ingerat-o.

De exemplu, un câine mic este mult mai probabil să se intoxice cu o cantitate mică de teobromină continuţă în 2 tablete de ciocolată neagră decât un câine mare, iar un câine mai bătrân, care nu este într-o stare excelentă de sănătate, este mai predispus la o intoxicaţie decât unul tânăr şi sănătos. În plus, cantitatea de teobromină pe care câinele tău a digerat-o depinde de tipul de ciocolată pe care a ingerat-o. De exemplu, ciocolata de menaj conţine de 6 ori mai multă teobromină decât ciocolata cu lapte.

Pisicile sunt mai sensibile la efectele teobrominei

Ciocolata este facută din boabe de cacao, care conţin mulţi compuşi ce se întâlnesc în natură, dar ceea ce face ciocolata toxică pentru pisici şi câini este substanţa toxică teobromină. Acesta este un stimulent cardiac şi diuretic puternic.

În timp ce câinii pot tolera mai uşor ciocolata, pisicile adulte şi pisoii sunt şi mai sensibili la efectele teobrominei.

Consumul acestei substanţe poate provoca accelerarea necontrolată a ritmului cardiac şi pulsul neregulat al pisicii.

Teobromina afectează sistemul digestiv, pe cel cardiovascular ca şi sistemul nervos central.

Simtomele intoxicării cu teobramină includ diareea, vomismentele, creşterea ritmului cardiac, tensiunea arterială crescută, excitabilitatea, colapsul şi chiar moartea.

Atunci când este vorba despre ciocolata cu lapte, care are o toxicitate mai mică decât celelalte tipuri, diareea este destul de frecventă şi ea poate să apară şi la 12-24 ore de la ingestie.

Cum se tratează intoxicaţia cu ciocolată?

Nu-i administraţi lapte şi nu-l trataţi cu leacuri pe care le ştiţi din „bătrâni”. Singura soluţie este ca animalul să fie consultat de un medic specialist, să urmeze în continuare o dieta specială şi să meargă periodic la cabinetul veterinar pentru noi controale.

Nu există un antidot specific pentru intoxicaţie. Trebuie provocată voma pentru evitarea absorţiei care se produce în primele 2 ore după ingestie. Administrarea de cărbune medicinal poate inhiba această absorbţie a toxinelor din tubul digestiv.

Uneori este necesară administrarea medicaţiei simptomatice pentru controlul convulsiilor, dacă este cazul, oxigenoterapie, administrarea de lichide intravenos şi de susţinătoare ale funcţiei cardiace.

Ciocolata este otrăvitoare pentru câini, pisici, hamsteri şi alte animale mici. Acelaşi efect dăunător pentru animale îl au şi strugurii şi stafidele. Consumul acestor două alimente poate provoca chiar şi insuficienţă renală.

Dacă vreţi să le oferiţi ceva dulce animaluţelor de companie, puteţi opta pentru ciocolata creată special pentru ele.

 

 

Lasă un comentariu