Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara România ARTIȘTI CELEBRI, alături de EROII ROMÂNIEI. Cinci ani de VETERAN cu „SUFLET DE EROU”

ARTIȘTI CELEBRI, alături de EROII ROMÂNIEI. Cinci ani de VETERAN cu „SUFLET DE EROU”

09 Noiembrie 2017 - 

Cu ocazia Zilei Veteranilor, sărbătorită în fiecare an la 11 noiembrie, atât în Bucureşti, cât şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în Teatrele de Operaţii vor fi organizate ceremonii militare religioase şi culturale.

 În data de 10 noiembrie 2017, Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.) va organiza spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU VI”.

Evenimentul este organizat de Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (A.M.V.V.D) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, în scopul de a strânge fonduri pentru construirea primului centru de recuperare și refacere a militarilor răniți în teatrele de operații ale Armatei Române. Membrilor asociației li s-au alăturat atât cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cât și membri asociați  (n.r. - civili ). Membri de onoare ai AMVVD sunt trei dintre cei mai grav afectați dintre răniții din teatrele de operații ale Armatei Române: Florinel Enache - rănit, în Afganistan, pe 4 mai 2012,  Ionuț Butoi - rănit în Afganistan, în anul 2008 și Daniel Porumb - în vârstă de 30 de ani, rămas paralizat de la gât în jos în urma unui eveniment produs la Tallil - Irak, în aprilie 2007. Florinel Enache, militarul român vizitat la spital, în SUA, de președintele SUA, barack Obama, a fost ales președinte de onoare al asociației.

„Trebuie să mulţumim cu emoţie adâncă militarilor şi civililor români, decedaţi sau răniţi, care s-au sacrificat în diverse Teatre de Operaţii, în unele dintre cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României. Faptele voastre vor rămâne în paginile de istorie a României pentru a servi drept model generaţiilor următoare.”, se arată în comunicatul primit la redacție.

România s-a alăturat Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, dar și altor  state europene în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.

Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. 

Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

 

Participarea personalului Armatei României la misiuni în Teatrele de Operatii se desfășoară în condiții de risc ridicat, iar evenimentele sunt soldate cu pierderi nedorite de vieți sau cu vătămări grave fizice și psihice în rândul militarilor.

 

Lasă un comentariu