Evenimentul zilei

Sam12072019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara România Săptămâna Culturii Turce se mută în Croația. Bucureștenii au primit cea mai frumoasă declarație: „M-aș întoarce alergând”

Săptămâna Culturii Turce se mută în Croația. Bucureștenii au primit cea mai frumoasă declarație: „M-aș întoarce alergând”

07 Aprilie 2019 - 

În fiecare an, Săptămâna Culturii Turce aduce în atenție câte un sit istoric din Turcia, de o importanță deosebită atât pe plan național, cât și internațional. Anul 2019 a avut în prim plan Göbeklitepe, cel mai vechi sanctuar neolitic din lume, situat în sud-estul Anatoliei iar Institutul Yunus Emre a adus, între 3 și 7 aprilie, în mai multe locații din București, o suită de evenimente care vor celebra acest spațiu unic.

 În acestă săptămână, Turcia s-a putut descoperi cu toate simțurile – prin gastronomie, muzică, culori, artă și până la jocuri turcești, exerciții de limbă turcă și la zona de networking și întâlniri de afaceri.  Organizatorii Saptamanii Culturii Turce le-au adus publiculul roman numeroase surprize. 

Arheologul Celal Uludağ (director Muzeul de Arheologie Şanlıurfa, coordonator ştiințific al şantierului arheologic Göbeklitepe)  a susținut Conferința ''Göbeklitepe'' -primul templu al lumii și seminarul "Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe".  

Culorile unice ale Anatoliei au inspirat fără încetare oamenii acestor pământuri. 

Artistul Uğur Işık si-a invitat ascultătorii pe meleagurile pline de poveste prin muzica sa ieșită din tiparele clasice ale violoncelului.

Uğur Işık a început să cânte jucându-se cu mandolina în 1971. În 1974, s-a alăturat Asociației Muzicale sub conducerea lui Radife Erten. A urmat în 1981 Universitatea Tehnică din Istanbul din Turcia Muzică Conservatorul de Stat. Începând cu anul 1985  a început concerte cântând în mai multe țări și a pregătit generic muzical pentru mai multe filme.  Primul album solo, emis în 2005, „Cello lanseaza anatoliană Spirit“ în muzica occidentală clasică, la violoncelul. Primul concert solo l-a avut în Țările de Jos, în martie 2007, în cadrul festivalului Turcia Acum care a avut loc în orașele Amsterdam și Rotterdam.

În 2014, cu ajutorul Alaturka Records a lansat primul său album, Grizgâh. În 2015, a lansat al doilea album tot cu Alaturka Records. Printre lucrurile dragi ale carierei aristice păstrează muzica de îmbarcare pentru Turkish Airlines care a fost difuzată pe avioane. 

Proiecția filmului ''O poveste lunga'', o adaptare a romanului cu același nume, operă a renumitului scriitor Mustafa Kutlu  l-a avut ca protagonist pe  cunoscutul actor Kenan İmirzalıoglu. Regia filmului semnată de către Osman Sınav, scenariul scris de către Yigit Guralp a condus spectatorii în anii patruzeci  până în anii șaptezeci, prezentând o poveste emoționantă ce începe și se termină la gară...

Prof.Dr. Sıdıka Sevim și Dr Cemalettin Sevim au susținut Conferința „O istorie a artei ceramice în Turcia” și atelierul de ceramică. S-au organizat prezentări de “pictura pe apă “ - Ebru, cursuri de artă pe ceramică . De asemenea copii au fost învățați cuvinte în limba turcă în vederea formării unor scurte dialoguri.  „Pentru copii este foarte distractiv, îi îndepărtează de stres. Uitați-vă cât de liniștiți așteaptă la coadă pentru că noroiul pentru copii este un material ideal”, a declarat Cemalettin Sevim. 

Chef Necmettin Erșahin, chef de 46 de ani și co-fondatorul Asociației Bucătarilor din Izmir a susținut masterclass-ul gastronomic unde invitații s-au putut delecta cu varietatea delicateselor din bucătăria sultanilor dar și numeroase alte surprize. 

Vizitatorii au putut admira bijuterii unicat tradiționale, confecționate manual, pictate sau meșterite din materiale prețioase care sunt la modă în zilele noastre și au fost tot mai interesați de gastronomia orientală.

Musa Gumustas, profesor Academia Culinară din Istanbul a spus mai în glumă, mai în serios că se simte național. M-aș întoarce alergând, aș zbura până aici. Chiar îmi place foarte mult să mă aflu în acest loc. Am glumit cu soția mea și i-am spus că mă simt național pentru prima dată”, a declarat Gumustas

Astfel, după un pogram variat pentru a pune în valoare și a promova frumusețile și istoria Turciei, situl istoric Göbeklitepe, Institutul Yunus Emre  își continuă drumul către următoarea destinație, Croația- Zagreb.

Lasă un comentariu