Evenimentul zilei

Joi07022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara România Teodor Meleşcanu:România contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Consiliul de Securitate al ONU în domeniul protecţiei civililor

Teodor Meleşcanu:România contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Consiliul de Securitate al ONU în domeniul protecţiei civililor

24 Mai 2019 - 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a reafirmat angajamentul României de a contribui la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Consiliul de Securitate al ONU în domeniul protecţiei civililor.

Acesta a participat joi la dezbaterea deschisă din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pe tema "Protecţia civililor", organizată la iniţiativa Indoneziei, ţară ce asigură preşedinţia acestui for în luna curentă.
În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a exprimat aprecierea faţă de raportul secretarului general al ONU privind protecţia civililor, care menţionează că, în anul 2018, zeci de mii de civili au fost ucişi, răniţi sau mutilaţi, ca urmare a unor atacuri şi acţiuni ale părţilor în conflict care au avut loc în mai multe ţări confruntate cu crize sau conflicte interne, se arată într-un comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES.
Prezentând măsurile adoptate la nivel naţional pentru protecţia civililor, ministrul Teodor Meleşcanu a menţionat adoptarea Strategiei pentru aplicarea dreptului internaţional umanitar şi atenţia acordată acestei teme în procesul de pregătire a participanţilor la viitoarele misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU.
El a evidenţiat faptul că România participă în prezent cu personal militar şi de poliţie în misiuni de menţinere a păcii ale ONU care includ în mandatul lor protecţia civililor în Haiti, Mali, Republica Centrafricană, R.D. Congo şi Sudanul de Sud.
Dezbaterea a fost organizată în contextul marcării în acest an a 70 de ani de la adoptarea Convenţiilor de la Geneva şi a 20 de ani de la adoptarea primei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU cu tema "Protecţia civililor" (1265/1999). Protecţia civililor a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a ONU, a Consiliului de Securitate şi a misiunilor în teren ale ONU, fapt confirmat de înscrierea acestui obiectiv în mandatele misiunilor de menţinere a păcii ale ONU, precizează sursa citată.

Lasă un comentariu