Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara România EXCLUSIV EVZ. Ultima repetiție înainte de Ziua Națională a României! / GALERIE FOTO

EXCLUSIV EVZ. Ultima repetiție înainte de Ziua Națională a României! / GALERIE FOTO

30 Noiembrie 2019 - 

Suntem la Arcul de Triumf din București, acolo unde vă așteptăm mâine alături de noi să sărbătorim cea mai importantă zi a tuturor românilor!

 Alături de noi avem detașamentul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”. De ce i-am ales pe ei? Pentru că sunt acei militari români care, în marea lor majoritate, au fost răniți în teatrele de operații. Sunt oameni care încă mai luptă pe „frontul” de acasă pentru a-și împlini visul - crearea Centrului de Recuperare și Refacere pentru militarii care au rămas cu urmele războiului pe corp, pentru văduvele si ofanii camarazilor, pentru cei 14.000 de membri ai asociației. 

Este al doilea an consecutiv în care Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.) a reușit să defileze de Ziua Națională a României, este singura asociație care a sris o filă de istorie fiind primită în blocul de paradă.
Pentru ei 
reprezintă o filă de istorie prețioasă, reprezintă munca lor de la înființare și până astăzi, reprezintă încă un motiv de bucurie. 

„Da, ne mândrim și cu lacrimi în ochi de bucurie spunem toți, cei aproape 14.000 de membri, AM REUȘIT să fim prima asociație din România care defilează la PARADA MILITARĂ din 1 Decembrie. Și este al doilea an”, ne spune cu mândrie și emoție în glas militarul veteran rănit Marius Barbu - președintele sucursalei AMVVD Vrancea.

„Pentru noi, AMVVD, este un vis împlinit, realizăm visul tuturor veteranilor, visul camarazilor ce i-am pierdut în teatrele de operații, de care nu putem să uităm, deoarece ei fac parte din istoria noastră, din încercările noastre de a aduce pacea şi liniştea, din ceea ce suntem azi şi vom fi mâine!”, declară miitarul veteran rănit Dumitru Florea - președintele sucursalei AMVVD Suceava. 

„Anul trecut am fost doar spectator și, nu pot să omit experiența și momentele unice, cred eu, prilejuite de participarea AMVVD, în anul 2018, la Parada Militară cu ocazia Zilei Naționale a României - sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. A fost un moment special, plin de încărcătură emoțională și mândrie militară. Anul acesta am hotărât să fac parte din detașamentul AMVVD ce va trece mâine pe sub Arcul de Triumf”, afirmă militarul veteran Raul Simion - președintele sucursalei AMVVD Bacău.  

O mână de veterani au pornit la drum în 2013 înființând o asociație nonguvernamentală, nonprofit, apolitică și independentă, cu caracter educațional, social, cultural, științific, umanitar și socioprofesional. De atunci luptă continuu, ca VOLUNTARI. Au depus toate eforturile pentru a deveni cei mai buni, conștienți de greutățile pe care le întâmpină zi de zi, în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

Au crescut în șase ani cât alții în zece, au muncit cot la cot, de la soldat la ofițer, de la militar la civil, ca VOLUNTARI, zile și nopți.

Au avut destule momente tensionate, au primit răutăți gratuite, au plâns, au ajutat, au construit, au zâmbit, s-au bucurat împreună ca o mare familie. Au fost uniți și au reușit lucruri mărețe. Anul acesta, după șase ani de muncă, au reușit iar să scrie și o filă de istorie. Da, AU REUȘIT să fie prima asociație din România care defilează la Parada militară din 1 Decembrie.

„Amploarea paradei a este dată de însemnătatea momentului. Unii dintre cei mai importanți parteneri NATO ai României, Statele Unite și Polonia, participă atât cu militari, cât și cu tehnică la această paradă. La nivel simbolistic, participarea în cadrul evenimentului, a detașamentelor diferitelor licee militare din țară, mi s-a părut esențială: copiii - viitori militari, ca fundament al devenirii Armatei Române și al neamului românesc în ansamblul său. Frații noștri de peste Prut, Garda de onoare a Republicii Moldova participă cu 26 de ofițeri și subofițeri ce vor defila în Piața Arcul de Triumf din București, alături de noi și de peste 500 de militari din 20 de țări ale lumi. Va fi o zi care nu se va uita niciodată. Vom fi la Arcul de Triumf, acolo unde vă așteptăm și mâine alături de noi să sărbătorim cea mai importantă zi a tuturor românilor!”, a spus președintele AMVVD Marius Apostol, militar veteran rănit, cu regretul în glas că el nu poate face parte din detașament din cauza problemelor medicale, urmelor dure și greu de suportat tot restul vieții căpătate în teatrul de operații Afganistan.

Amintim că, plutonul moldovenesc va fi condus de maiorul Vasile Ojoga, iar drapelul de stat va fi purtat de locotenentul major Victor Şipilov. Totodată, este menționat faptul că militarii din Compania Gărzii de Onoare defilează la parada militară din România începând cu anul 2014. 

 

Lasă un comentariu