Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Tinerii moldoveni merg la studii în România

Tinerii moldoveni merg la studii în România

11 August 2016 - 

Guvernul României a oferit, în anul academic 2016-2017, 5650 de locuri subvenționate de stat pentru școlarizarea tinerilor din Republica Moldova. Astfel, tinerii originari din Republica Moldova au putut opta pentru studii în România pentru toate nivelurile de școlarizare – studii liceale, de licență, masterat, rezidență, doctorat – în orașe de pe întreg teritoriul României. Spre deosebire de anul trecut, pentru 2016-2017, numărul de locuri a crescut cu aproape o mie. 

Potrivit Ministerul Educației și Cercetării Științifice și Ministerul Afacerilor Externe din România, 1500 de locuri (cu bursă și fără bursă) au fost pentru învățământul preuniversitar, 2800 de locuri (cu bursă și fără bursă) - pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 500 de locuri pentru deținătorii diplomelor de licență din România și 390 de locuri subvenționate de stat, cu bursă pentru extensiunile universitare Bălți și Cahul. Totodată, 1200 de locuri au fost la masterat (cu bursă și fără bursă), dintre care 500 de locuri cu bursă pentru extensiunile universitare de la Bălți și Cahul, 25 de burse de locuri subvenționate cu bursă pentru rezidențiat și 125 de burse de locuri (cu bursă și fără bursă) pentru programele doctorale.

Personalități marcante, formate la Alma Mater în România 

Educaţia este o componentă importantă a spaţiului cultural comun. Încă din 1990, înainte de proclamarea independenţei Republicii Moldova, România a oferit locuri la studii în învăţământul de stat pentru tinerii din stânga Prutului. În peste două decenii de colaborare în domeniul educaţiei între cele două state, numeroşi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior din România, întorşi acasă pentru a-şi pune cunoştinţele în slujba progresului Republicii Moldova, au devenit personalităţi de renume în diferite domenii ale vieţii politice, academice, cultural-ştiinţifice, artistice. Alţii şi-au continuat parcursul universitar în centre din România sau din alte ţări, conform principiilor europene privind mobilitatea studenţilor.

Printre personalităţile din Republica Moldova cu studii în România se numără Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău; Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale; Loretta Handrabura, viceministru al Educaţiei; Andrei Popov, ex-ambasador al Republicii Moldova în Austria şi la OSCE; Mariana Durleşteanu, fost ministru de Finanţe în Guvernul Greceanîi; deputatul PCRM Alexandru Petkov; deputatul PL Valeriu Munteanu; deputaţii PDM Igor Corman, Andrian Candu, Oleg Ţulea; deputaţii PLDM Elena Frumosu, Valeriu Ghileţchi, Angel Agache, Gheorghe Mocanu, Lilian Zaporojan etc. 

România recunoaşte calitatea învăţământului din Republica Moldova prin Acordul de recunoaştere reciprocă a diplomelor. În acelaşi timp, sistemele de educaţie ale celor două state sunt complementare, învăţământul superior românesc oferind posibilitatea studierii unor discipline inginereşti, cum ar fi petrol şi gaze, minerit, marină, silvicultură şi economie forestieră, în care are vechi tradiţii.

Selecția pentru studii, chiar acasă

În fiecare an, în ultima parte a lunii iulie, o Comisie mixtă din România soseşte în Republica Moldova pentru a face preselecţia dosarelor candidaţilor, dând astfel posibilitatea tinerilor din Republica Moldova să se înscrie fără a se mai deplasa în România în acest scop. Astfel s-a întâmplat și anul acesta. Pentru tinerii absolvenţi ai liceelor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană se oferă locuri separate.

Etnicii români care beneficiază de programul de burse puse la dispoziţie de Guvernul României, indiferent de nivelul de studii ales (liceu, facultate, master, doctorat) sunt obligaţi să solicite viză de lungă şedere în scop de studii (D/SD) şi, ulterior, permisul de şedere aferent, imediat după aprobarea şi publicarea de către Ministerul Educaţiei din România a listelor, atât pentru sesiunea I, cât şi pentru sesiunea a II-a.

Deţinerea unui paşaport biometric moldovenesc sau orice alt instrument prevăzut de legislaţia naţională şi cea europeană, oferă doar posibilitatea de a intra şi petrece scurte şederi pe teritoriul României de până la maxim 90 de zile în oricare interval de 180 de zile. Depăşirea perioadei maxime de şedere pe teritoriul României în baza unei vize de scurtă şedere sau orice alt instrument echivalent, atrage după sine rigorile legii.

 

 

 

Lasă un comentariu