Evenimentul zilei

Dum02232020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Chișinăul și Budapesta își consolidează relațiile de colaborare în educație

Chișinăul și Budapesta își consolidează relațiile de colaborare în educație

26 Aprilie 2017 - 

Republica Moldova și Ungaria își consolidează relațiile de colaborare în domeniile educaţiei şi ştiinţei. Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat Programul de cooperare între Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Capacităţilor Umane al Ungariei pentru anii 2017-2019, semnat la Budapesta, la 10 martie anul curent. 

Parteneriatul va crea oportunităţi de mobilitate pentru tinerii din Republica Moldova şi va contribui la realizarea obiectivelor specifice în domeniile educaţiei şi ştiinţei în contextul aspiraţiilor Republicii Moldova de integrare europeană, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației.

La ședința Executivului, ministrul Educației, Corina Fusu, a menționat că, în cadrul noului Program, statul ungar va oferi anual studenţilor moldoveni cu rezultate academice înalte 30 de burse pentru studii superioare de licenţă, masterat şi doctorat. Studenții vor primi locuri de cazare, acces gratuit la biblioteci, acces la servicii de îngrijire medicală.

Programul mai prevede ca cele două ministere să încurajeze schimbul de profesori și experți între instituțiile de învățământ superior relevante. De asemenea, vor face schimb de informații despre recunoașterea și acreditarea instituțiilor de învățământ din ambele țări.

Prezentul document va substitui vechiul Program de cooperare în domeniile educaţiei şi ştiinţei pentru anii 2014-2016.

Ce ar mai fi de adăugat aici? Că respectivul Program de cooperare a fost semnat pe când (simplu) prim-ministru al Republicii Moldova era fostul ministru de Externe, Iurie Leancă, absolvent al Institutului de Relații Internaționale din Moscova (forjerie de cadre pentru serviciile speciale sovietice), care a studiat, în calitate de a doua limbă străină, maghiara.  Și care era singurul oficial de la Chișinău care putea să discute pre limba lor maternă cu ambasadorul Ungariei, dar și cu un fost șef al Delegației Uniunii Europene, Kalman Mizsei

Ținând seama că premierul Ungariei Viktor Orban a închis deja Universitatea Central Europeană a lui Soros din Budapesta, pe care au absolvit-o mai mulți basarabeni, ne gândim cam ce facultăți ar putea face basarabenii? Ei, dar asta e o întrebare din alt domeniu, ce ține mai mult de diplomație decât de educație.

 

 

Lasă un comentariu