Evenimentul zilei

Ma01232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie În satele moldovenești din Stânga Nistrului e mare criză de locuri în grădinițe

În satele moldovenești din Stânga Nistrului e mare criză de locuri în grădinițe

17 Mai 2017 - 

Locuitorii din satele moldovenești din stânga Nistrului care s-au opus regimului separatist și au luptat cu arma în mână să fie alături de frații lor din dreapta Nistrului au trăit întotdeauna, de la 1991 încoace, într-o permanentă stare de urgență. 

Chiar dacă mâna de sate care s-au aflat în centrul conflictului armat au rămas subordonate Chișinăului, au primarii lor aleși, iar structurile locale și angajații din educație sunt finanțați de la bugetul Republicii Moldova, locuitorii de aici au avut mereu probleme grave: ba erau sunt împiedicați de separatiști înarmați să ajungă la terenurile ce le aparțin, situate dincolo de șoseaua Cernăuți-Odesa, ba li se organizau tot felul de provocări în preajma școlilor, mai ales în timpul alegerilor… 

Viceministrului educației, Cristina Boaghi, a efectuat marți o vizită de lucru în raionul Dubăsari, pentru a se familiariza cu situația instituțiilor de învățământ de acolo și a afla care sunt problemele acestora. Oficialul s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice locale, cadre didactice și manageri de la școlile și grădinițele din zonă.

La întrevederea cu autoritățile publice din Dubăsari, care a avut loc la Coșnița, au participat și primari ai localităților din componența raionului, șefi de direcții și directorii instituțiilor de învățământ, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

În cadrul ședinței, viceministrul Cristina Boaghi a prezentat principalele acțiuni întreprinse de Ministerul Educației în vederea modernizării învățământului,  subliniind ca prioritate asigurarea accesului la educație de calitate pentru fiecare copil.

În context, vicepreședintele Consiliului raional Dubăsari, Maria Jimbei, s-a referit la situația instituțiilor de învățământ din teritoriu: „În ultimii ani, am reușit să asigurăm școlarizarea tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, inclusiv a 145 de copii cu cerințe educaționale speciale. Elevii din instituțiile preuniversitare participă activ la olimpiadele, concursurile, festivalurile republicane și ocupă locuri premiante. În raion activează centre și tabere de odihnă pentru copii”.  

În a doua parte a zilei, viceministrul Cristina Boaghi a vizitat două grădinițe, din satele Doroțcaia și Pârâta.

Valeriu Berzan, primar al satului Doroțcaia, a informat că instituția de educație timpurie din localitatea sa are o capacitate de 150 de locuri, însă nu poate face față numărului mare de solicitări din partea părinților: „Deoarece Doroțcaia este amplasată în zona de securitate, ne confruntăm cu mai multe probleme social-economice. Cu părere de rău, nu avem suficiente resurse financiare pentru a suplimenta numărul de locuri în grădiniță”.

În raionul Dubăsari activează 12 instituții de educație timpurie, opt gimnazii, șapte licee teoretice, o școală de sport și trei centre comunitare.

 

Lasă un comentariu