Evenimentul zilei

Joi07182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Relații pe muchie de cuțit. Director învinuit că disponibilizează după bunul plac

Relații pe muchie de cuțit. Director învinuit că disponibilizează după bunul plac

08 Septembrie 2014 - 

Scandal la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău. Directorul adjunct al instituției îl învinuiește pe directorul general al colegiului că l-a concediat ilegal.

Acesta menționează că nu i s-a adus la cunoștință din ce cauză nu a primit ore de curs în noul an școlar. Mai mult, printr-o decizie a instanței de judecată, directorul adjunct a fost restabilit în funcție. De cealaltă parte, directorul spune că are tot temeiul de a-l concedia, de vreme ce pe numele persoanei respective a fost deschis un dosar penal. Responsabilii din cadrul
Ministerului Agriculturii, căruia i se subordonează colegiul, nu au luat o decizie finală în acest caz. Din spusele directorului adjunct Ion Ciorna, conflictul dintre dânsul și Alexandru Covrig, directorul Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, a început încă anul trecut în noiembrie când a fost sancționat pentru prima dată.
 „Am fost sancționat fără nicio vină, din spusele cuiva, pe bază de minciuni, după care a urmat altă sancțiune în decembrie, tot inventată, fără niciun temei. În ianuarie 2014, am fost concediat și eu și soția în aceeași zi, dânsa având funcția de șef de studii pentru lucrul educativ și profesoară de limba și literatura română, grad didactic I. Ambii am fost concediați fără niciun motiv, anterior având doar diplome de laudă, cu aproape 38 de ani de activitate în această instituție”, povestește Ion Ciorna.

Concediat, repus în funcție

Ion Ciorna a fost concediat în ziua de 29 ianuarie anul curent. Ulterior, instanța de judecată, prin Decizia din 18 iulie 2014, a anulat ordinele din 29.01.2014 și din 28.03.2014, ca fiind ilegale și neîntemeiate. Inspecția muncii, de asemenea, a catalogat acțiunile lui Alexandru Covrig ca fiind ilegale și neîntemeiate.
„După repunerea mea în funcție de către instanța de judecată, la 21.07.2014, Covrig și-a reluat șantajul și condiționările de la capăt. A spus: „Dacă nu vreți să atac decizia instanței la Curtea Apel, eu o repun pe dna Galina în funcție, iar dânsa își retrage cererea din judecată, apoi scrie cerere să plece de bună voie din funcție”. Sigur că nici cu această propunere a domnului director nu am fost de acord”, adaugă Ion Ciorna. Totodată, bărbatul spune că în ziua de 19 august a primit o mustrare din partea directorului și ulterior acesta a cerut acceptul comitetului sindical pentru a-l concedia a doua oară, doar că comitetul nu și-a dat acceptul.
„La 28 august, la 1655,serviciului personal și mi-au prezentat un ordin de suspendare din funcție până la finalizarea anchetei de serviciu. Am întrebat ce fel de anchetă, dacă tocmai am fost sancționat cu mustrare aspră. Am cerut să mi se prezinte și ordinul conform căruia se desfășoară o anchetă de serviciu. Au plecat să facă alt ordin și eu am plecat acasă, era ora 1702de comisia de predare – recepționare a biroului, ușa de la birou fiind sigilată de vineri și din nou nu mi-au prezentat ordinul despre constituirea comisiei de anchetă și nici cauza care trebuie anchetată. Pur și simplu, am fost suspendat și nu știu de ce”, explică Ciorna.

Dosar penal, diferite explicații

De cealaltă parte, directorul instituției, Alexandru Covrig, explică această situație în felul următor: „Dumnealui are un dosar deschis de către Inspectoratul de Poliție al sectorului Râșcani al capitalei. Ion Ciorna are statut de învinuit de falsificare a carnetelor elevilor. Potrivit informațiilor preliminare, acesta trimitea studenții cică la stagiile de practică peste hotare, unde ulterior ei se angajau în câmpul muncii. Din câte cunosc eu, oamenii legii au și dovezi pe acest caz.
După ce a fost deschis dosarul penal, și noi am demarat o anchetă de serviciu. Iată care este situația. Probabil, este o explicație cât se poate de bună”. Ion Ciorna neagă afirmațiile domnului Covrig și spune că dosarul trebuie să fie clasat în următoarea perioadă. Astfel, el și secretara vor primi o amendă administrativă. „Eu am semnat sute de carnete de student. Nu mă consider vinovat de cele ce spune domnul Covrig. Carnetele de student nu au nicio valoare practic. Ele pot fi folosite doar la intrarea în bibliotecă și atât. Nici nu se puteau comite niște ilegalități, nici eliberarea vizei etc.”, spune directorul adjunct.

 

Lasă un comentariu