Evenimentul zilei

Joi07182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Un grup de basarabeni a studiat experiența României pentru modernizarea învățământului profesional tehnic

Un grup de basarabeni a studiat experiența României pentru modernizarea învățământului profesional tehnic

23 Mai 2017 - 

Un grup de specialiști din domeniul învățământului profesional tehnic din Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Educației, Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Învățământul Profesional, centrelor de excelență, colegiilor și școlilor profesionale au efectuat o vizită de studiu în România. 

Vizita a fost organizată cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene, având scopul să documenteze bunele practici în domeniul învățământului profesional tehnic din România și implementarea acestora la nivel național.

Membrii delegației moldovene au vizitat mai multe instituții din România, inclusiv Ministerul Educației, Centrul Național pentru învățământul profesional tehnic și Centrul de Examinare, Agenția Română pentru Asigurarea Calității (ARACIP), Autoritatea Națională pentru Calificări și Departamentul Universitar pentru Instruirea Profesorilor în domeniu.

Reprezentanții Moldovei au avut posibilitatea să viziteze instituțiile de învățământ profesional tehnic și întreprinderile partenere pentru a se documenta asupra interacțiunii dintre sistemul de educație și piața muncii. În acest sens, ei au avut întâlniri cu elevi, cadrele manageriale și didactice, reprezentanții Inspectoratului școlar din România, cu agenți economici și au studiat aspectele referitoare la organizarea procesului educațional în domeniul învățământului profesional tehnic și managementul asigurării calității, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației din R. Moldova, experiența României este una utilă și relevantă pentru țara noastră. În principal, aceștia au apreciat experiența ce ține de asigurarea calității în școli, bazată pe performanță și legislație, ceea ce stimulează concurența sănătoasă.

Instituțiile de învățământ sunt implicate pe larg în derularea și gestionarea diferitelor proiecte europene, precum și în atragerea fondurilor din Uniunea Europeană.

Vizita de studiu în România a fost organizată în contextul reformei învățământului profesional tehnic desfășurată în Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene, care oferă expertiză tehnică națională și internațională printr-un Proiect de asistență tehnică în valoare de cinci milioane de euro și un program de suport bugetar în valoare de 25 milioane de euro.

 

 

Lasă un comentariu