Evenimentul zilei

Joi07182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Ministerul Educației încearcă să anticipeze protestele profesorilor, cărora le poate plesni oricând răbdarea

Ministerul Educației încearcă să anticipeze protestele profesorilor, cărora le poate plesni oricând răbdarea

26 Mai 2017 - 

Profesorii, cândva elita, floarea societății, au ajuns acum printre cele mai defavorizate pături ale societății. Oricine ar fi la guvernare (cu excepția guvernului Sangheli, care și-a bătut joc de profesori, medici în cel mai josnic mod) chiar dacă ar promite marea cu sarea și ar încerca să rezolve cardinal problema remunerării, nu ar putea să o facă la nivelul celei din România, să zicem. Oricum, guvernarea încearcă să calmeze spiritele și să dea o speranță cadrelor didactice. 

În cadrul unei mese rotunde desfășurată la Chișinău, viceministrul educației, Elena Cernei, a discutat cu manageri ai instituțiilor de învățământ preuniversitar, președinți ai organelor sindicale din teritoriu și cadre didactice despre noul sistem de remunerare propus de Ministerul Educației. Participanții la întrunire și-au expus opinia pe marginea proiectului metodologiei de salarizare și au primit răspunsuri la mai multe întrebări, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației.

Viceministrul Elena Cernei a prezentat proiectul actualizat al viitorului sistem de salarizare, accentuând că modelul inițial a fost ajustat, după mai multe consultări publice. „Pe parcursul lunilor aprilie-mai, Ministerul Educației a organizat discuții publice în diferite zone ale țării, proiectul a fost examinat amănunțit cu părțile interesate, inclusiv cu autoritățile raionale și cu factori de decizie. Dorim ca noul sistem de remunerare să motiveze cadrele și să stimuleze performanța”, a spus Elena Cernei.

Viceministrul a menționat că formula de remunerare pentru cadrele didactice va fi constituită din salariul de bază, bonusul pentru experiența în muncă și bonusul pentru grad didactic. Norma integrală pentru cadrele didactice va fi de 35 de ore lucrătoare pe săptămână, din care 18 ore vor fi de predare la clasă și 17 ore de responsabilități adiționale, precum pregătirea orelor de curs, pregătirea elevilor pentru concursuri școlare etc. Responsabilitățile adiționale vor fi adaptate în funcție de necesitățile instituției de învățământ și de calificarea cadrului didactic,

Referindu-se la necesitatea reformării sistemului de salarizare, Maria Sîrbu, președinta Consiliului municipal Chișinău al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, a spus că noua metodologie de remunerare trebuie să motiveze cadrele tinere: „Este binevenit faptul că va fi evaluată performanța. Față de proiectul inițial, în cel actual au fost incluse mai multe modificări cu care suntem de acord. Totuși, dorim să fie susținute mai mult cadrele didactice tinere, deoarece la momentul actual ducem lipsă de pedagogi”.

Săptămâna viitoare va fi organizată o întrunire la nivel național cu reprezentanții Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

Reamintim că sindicaliștii nu au fost de acord cu mărirea de salarii propusă de guvernare și au solicitat o majorare de 50 la sută. Ei au participat la o serie de acțiuni de protest și pichetări ale sediului Parlamentului și Guvernului, amenințând cu o grevă generală pe 28 mai, în preajma examenelor de bacalaureat. Până la urmă, după consultări cu reprezentanții autorităților, dar și cu profesorii din teritoriu, protestele au fost amânate pentru începutul lunii septembrie, dacă guvernarea nu va ține cont de revendicările pedagogilor după ce va fi rectificat bugetul, înainte de vacanța parlamentară.

 

 

Lasă un comentariu