Evenimentul zilei

Joi07182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Vine o generație de inventatori: Au fost desemnaţi câştigătorii concursului naţional „Surse de energie regenerabilă”

Vine o generație de inventatori: Au fost desemnaţi câştigătorii concursului naţional „Surse de energie regenerabilă” Recomandat

29 Mai 2017 - 

Colector solar parabolic ce încălzeşte apa, electro–termocentrală ce consumă energie regenerabilă, sistem de reciclare a uleiului folosit în alimentaţie, microhidrocentrală şi turbină eoliană ce generează energie electrică, instalaţie solară de purificare a apei  - sunt doar câteva din proiectele prezentate de cele 32 de şcoli din toată ţara ce au trecut în etapa finală a Concursului  „Surse de energie regenerabilă”, aflat în acest an la prima ediţie. 

Concursul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

65 de tineri din 32 de şcoli şi-au promovat lucrările în zilele de 26-27 mai în faţa juriului. 11 din proiectele ce au acumulat punctaj maxim au fost desemnate  câştigătoare. 

Iată care sunt primii trei câştigători:  Premiul Mare: „Microhidrocentrală şi turbină eoliană ce generează energie electrică”, Ion Ursu şi Ion Mereacre, liceul din Costeşti, Ialoveni. Premiul 1: „Electro-termo centrală ce produce energie din surse regenerabile”, Andrei Lupașco şi Dumitru Burlacu, Liceul „Constantin Stere”, Soroca. Premiul 2: „Producere de biodiesel şi săpun din ulei prăjit”, Petronela Ciobanu şi Olivia Enache, liceul din Nicoreni, Drochia. 

Fiecărui câştigător i s-a înmânat diplomă şi un premiu bănesc acordat de Ministerul Educaţiei. 

Petronela Ciobanu şi Olivia Enache sunt din echipa olimpicilor energiei verzi. Ele au câştigat acest titlu datorită proiectului de reciclare a uleiului folosit  în prepararea bucatelor.  „Uleiul prăjit provoacă coroziunea sistemelor de canalizare. Iată de ce este important să nu îl aruncăm după utilizare. El poate fi transformat în biodiesel, iar din deşeurile uscate rămase poate fi obţinut săpun sau decofrant, material folosit în turnarea cofrajelor din construcţii”, spun autoarele proiectului care, în echipă cu profesoara lor, au convins un agent economic să lanseze o iniţiativă de colectare a uleiului în raionul Drochia, se arată într-un comunicat de presă al PNUD.  

Majoritatea şcolilor participante la olimpiadă sunt beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, au instituţii publice racordate, din investiţii europene, la sisteme de încălzire pe biomasă şi studiază în şcoli cursul de energie regenerabilă. 

„Tânăra generaţie poate aduce schimbarea şi ajuta prin propriile convingeri şi stil de viaţă să consumăm raţional energia şi să valorificăm resursele naturale de energie pentru a trăi într-un mediu mai curat. Ne impresionează numărul mare de lucrări şi, în special, multitudinea de soluţii inovative, prototipuri de echipamente ce produc în regim real energie ecologică”, susţine Lina Acălugăriţei, specialistă în instruire şi educare, Proiectul Energie şi Biomasă.  

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de PNUD. Acesta continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane de euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane de euro) şi PNUD (560.000 de euro).

 

Lasă un comentariu