Evenimentul zilei

Joi08222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Tot mai puțini tineri merg la facultate: Universitățile se bat pentru studenți

Tot mai puțini tineri merg la facultate: Universitățile se bat pentru studenți Recomandat

10 August 2017 - 

Analiza rezultatelor admiterii în universitățile din Moldova arată că și în acest an se menține tendința generală de micșorare a numărului de studenți înmatriculați în universități, respectiv, a numărului de studenți care își fac studiile în universitățile din țară.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Rectorilor, citat de IPN, dacă în anul universitar 2006-2007 în toate universitățile din Republica Moldova își făceau studiile la ciclul I, licență și ciclul II, masterat, aproape 130 de mii de studenți, în anul universitar 2016-2017, numărul acestora s-a redus până la aproape 75 de mii, înregistrând o scădere cu peste 40%. Cea mai mare descreștere este înregistrată la domeniile generale de studii: „Științe economice”, cu 54%, „Drept” cu 50%, „Inginerie și activități inginerești” cu 36%.

Evoluțiile demografice negative, numărul mare de locuri, inclusiv cu finanțare bugetară, oferite de Guvernul României cetățenilor moldoveni, plecarea tinerilor peste hotare, atât la studii, cât și în vederea întregirii familiilor etc., afectează procesul educaţional moldovenesc. 

Consiliul Rectorilor consideră că micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități, concomitent cu numărul mare al celor care nu mai revin în țară după finalizarea studiilor peste hotare, va avea pe viitor un impact mare asupra activități sociale și economice în ansamblu.

Instituțiile de învățământ superior se bat pentru a atrage tineri la studii. Pe acest fundal, a apărut un scandal legat de faptul că Universitatea de Stat a înmatriculat mai mulți studenți decât prevedea regulamentul cu finanțare de la buget. 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a emis un ordin prin care solicită conducerii USM reexaminarea deciziei privind alocarea unor locuri de studii cu finanţare din bugetul propriu al instituţiei. Prin același ordin s-a dispus constituirea unei comisii de control privind organizarea sesiunii de admitere pentru anul de studii 2017-2018. 

Ordinul a fost emis în urma sesizării parvenite din partea Consiliului Rectorilor din Republica Moldova care a semnalat încălcarea de către USM a prevederilor regulamentului cu privire la organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2017-2018, şi în ceea ce priveşte termenele de organizare și desfășurare a admiterii în ciclul I – studii superioare de licență și în ciclul II – studii superioare de master, pentru anul 2017-2018.

Consiliul Rectorilor a solicitat, miercuri, 9 august, MECC să anuleze ordinul privind admiterea la studii cu finanțare din sursele bugetare care s-a făcut la USM. Rectorii sunt nemulțumiți de faptul că administrația USM ar fi început admiterea mai devreme expediind pretendenților la studii, prin poșta electronică, mesaje în legătură cu înmatricularea la studii.

Președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Bolestecinic, rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), a spus pentru IPN că USM ar fi admis studenții la studii cu finanțare bugetară la cele mai solicitate facultăți, cum este economia și dreptul, iar restul instituțiilor de învățământ superior ar fi rămas fără candidați la aceste specialități. Potrivit lui Grigore Belostecinic, finanţarea a peste 300 de locuri de studii bugetare, de către USM din banii săi, se va face la specialităţile mai puţin solicitate.

 

 

Lasă un comentariu