Evenimentul zilei

Joi08222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Relațiile armonioase în familie se învață chiar în familie. Dar acestea vor fi predate și în școli ca disciplină opțională

Relațiile armonioase în familie se învață chiar în familie. Dar acestea vor fi predate și în școli ca disciplină opțională

11 August 2017 - 

„La Strada” a instruit cel de-al doilea grup de profesori care vor preda în școli „Relațiile armonioase în familie”. Disciplina opțională „Relații armonioase în familie” va fi predată elevilor și în anul școlar viitor. 

În acest context, „La Strada” a organizat, în perioada 7-11 august curent, un curs de instruire a profesorilor care le vor vorbi elevilor despre cum să îşi gestioneze emoţiile, cum să comunice în cuplu, dar şi cum să recunoască şi să evite cazurile de violenţă.

La evenimentul denumit generic „Școala de vară” a participat un grup format din 24 de profesori din 18 raioane ale Republicii Moldova. În cele cinci zile de curs, aceștia au avut 22 de sesiuni de instruire, în cadrul cărora li s-a vorbit despre dependența în relații, cauzele, efectele și caracterul ciclic al violenței în familie. De asemenea, prin intermediul studiilor de caz și al aplicațiilor didactice, profesorii au învățat despre strategiile de încheiere a relațiilor abuzive, despre prejudecățile și stereotipurile în cuplu ș. a.

Ca și anul trecut, scopul disciplinei este de a ajuta elevii să dezvolte relaţii armonioase și durabile de cuplu, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Internaţional „La Strada”. 

„Fiind un subiect nou, dar totodată actual și sensibil, practica arată că elevii adresează multe întrebări. De aceea, este cu atât mai important ca cei care vin în fața copiilor să fie pregătiți. Experiența anului trecut ne-a arătat că a le vorbi elevilor despre rolurile în cuplu poate fi o adevărată provocare, de aceea apreciem interesul și dedicația primului grup de profesori, care vor preda disciplina deja al doilea an la rând”, a afirmat Daniela Misail-Nichitin, directoarea Programului Femei în cadrul „La Strada”.

Cursul „Relaţii armonioase în familie” a fost elaborat de Centrul  Internaţional „La Strada” şi avizat pozitiv de Consiliul Național pentru Curricula Școlară al Ministerului Educaţiei. Acesta a fost introdus în planul-cadru de studii pentru anul de studii 2016-2017 drept disciplină opţională în licee.

În cadrul unui studiu tematic elaborat la finele primului an de studii, au fost chestionați peste 800 de elevi. Rezultatele acestuia au confirmat faptul că după ce au urmat disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” aceștia și-au schimbat atitudinea față de violența în cuplu și rolurile partenerilor într-o relație. În consecință, tot mai mulți elevi cred că „o bună gospodină” poate avea o părere proprie, iar mai puțini pun accentul pe frumuseţe, pe obligația femeii de a face curăţenie și de a-și „ierta” soţul atunci când o jigneşte. De asemenea, a crescut numărul elevilor care nu mai cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia.

 

Lasă un comentariu