Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Pe urmele martirilor basarabeni. „Jurnalul de bord: Siberia-Irkutsk”, prezentat la Biblioteca Națională

Pe urmele martirilor basarabeni. „Jurnalul de bord: Siberia-Irkutsk”, prezentat la Biblioteca Națională

01 Decembrie 2017 - 

Zeci de elevi, istorici, profesori au venit joi la Biblioteca Națională a Moldovei ca să vizioneze documentarul „Jurnal de bord: Siberia-Irkutsk”, regizat de Violeta Gorgos. Filmul este produs de un grup de jurnaliști și istorici moldoveni, care au pornit acum trei ani pe urmele deportaților basarabeni în regiunea Irkutsk a Federației Ruse, transmite IPN.

Coordonatorul „Expedițiilor Memoriei”, Octavian Țîcu, a spus că proiectul vine ca rezultat al preocupării istoricilor, dar și al societății față de o temă care este de multe ori văzută contradictoriu în Moldova. 

„În acest film, deportările sunt văzute netradițional, prin prisma unor oameni care au ajuns acolo și au încercat să supraviețuiască, și-au pierdut identitatea. Este un moment de reflecție pentru toți cei care îl privesc. Este un film de 52 min, cu peste 14 ore de imagine în spatele cărora au rămas multe impresii, mituri și stereotipuri”, a spus Octavian Țîcu.

Regizoarea filmului, Violeta Gorgos, a menționat că acesta nu este un film tradițional. Potențialul expedițiilor este reflectat în două reflecții documentare, filme care fac „jurnalul de bord” al „Expedițiilor Memoriei”. Protagoniștii filmelor sunt participanții acestor expediții, iar filmul este realizat prin ochii lor. Cea de-a doua serie a filmului va fi difuzată pe 12 decembrie, pe TVR Moldova, după care va fi lansată și pe internet.

Alexandru Ghețan, membru al expediției, susține că a fost impresionat de modul în care au fost construite casele în Siberia de către moldoveni. Tot aici a descoperit trei tipuri de moldoveni: cei care sunt deportați în perioada anilor 1940, după care cei care au plecat în perioada anilor 1960-1970, fiind corupți de anumite lozinci sovietice de a merge și a face proiecte, și moldovenii care au plecat în anii 1990, care au și fost sprijinul lor pe parcursul expediției.

Maria Buțcu, masterandă la Facultatea de Istorie a USM, a menționat că „Expedițiile Memoriei” au constituit un proiect de o mare amploare geografică și o încărcătură emoțională deosebit de puternică. Filmul este și o cale de a distruge stereotipurile în rândurile poporului, referitor la Siberia. În acest an, expediția a cuprins două unități administrative ale Federației Ruse, cu un diapazon geografic de aproximativ 1400 de km. Gazda expediției a fost Asociația moldovenilor din Krasnoiarsk. În expediție au mers zece de membri, inclusiv patru studenți.

Proiectul „Expedițiile Memoriei” a fost inițiat în 2013 și este susținut de instituții de învățământ superior din R. Moldova și din România. Scopul este organizarea, an de an, a expedițiilor pentru tinerii istorici, jurnaliști, istorici de profesie, în diferite locuri ale prezenței moldovenești-românești în spațiul post-sovietic. Proiectul a fost gândit ca o investigație asupra locurilor deportărilor, o studiere aplicativă a felului cum variile comunități de moldoveni-români din spațiul post-sovietic s-au conturat și în ce context au ajuns acolo.

 

 

 

Lasă un comentariu