Evenimentul zilei

Lun03182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Romii afirmă că sunt discriminați în continuare în instituțiile de stat

Romii afirmă că sunt discriminați în continuare în instituțiile de stat

17 Ianuarie 2018 - 

Membrii Coaliției Vocea Romilor, care promovează drepturile romilor în Moldova, susțin că fenomenul discriminării și al urii rasiale ia amploare în instituțiile de stat, mai ales în instituțiile de învățământ. Atitudinea față de persoanele de etnie romă este dictată de prejudecăți și, în consecință, reprezentanții etniei, cel mai des copiii, devin victime ale violenței.

Într-o conferință de presă la IPN, Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome din Moldova, a spus că, după incidentul din 20 decembrie, din incinta liceului „B.P. Hasdeu” din Chișinău, unde o minoră de etnie romă a fost agresată de o colegă de clasă, violențele verbale la adresa fetei au continuat și după ce a revenit la studii după vacanță. Colegii de clasă au organizat un boicot împotriva ei, au refuzat să comunice cu ea, izolând-o. Iar o elevă care a încercat să vorbească cu fata de etnie romă a fost și ea agresată verbal și amenințată.

Potrivit Elenei Sîrbu, situația a fost lăsată să se rezolve de la sine de către conducerea liceului. „Consider că este o coalizare a cadrelor didactice, a copiilor și părinților, care au decis să meargă împotriva familiei de etnie romă. Este foarte important ca instituțiile de profil să se asocieze și să elucideze acest caz, iar cel vinovat să fie pedepsit”, a adăugat Elena Sîrbu.

Marin Alla, secretarul Coaliției Vocea Romilor, a spus că cele 34 de organizații asociate Coaliției își doresc să aducă schimbări prin eliminarea momentelor negative din sistemul educațional care țin de discriminarea etniei rome, pentru că romii din Moldova vor să facă carte, iar de fiecare dată apar bariere care nu le permit copiilor să-și poată continua studiile. 

„Vrem să demonstrăm că discursul de ură este un pericol care duce la violență. Am solicitat implicarea Ministerului Educației Culturii și Cercetării și a Ministerului Afacerilor Interne. Cu promovarea urii rasiale nu avem cum să ne dezvoltăm ca stat de drept”, a spus Victorina Luca, fondatoarea Radio Patrin Moldova.

 

 

 

 

Lasă un comentariu