Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Majoritatea moldovenilor, părinți și elevi, vor uniforme în instituțiile de învățământ

Majoritatea moldovenilor, părinți și elevi, vor uniforme în instituțiile de învățământ

15 Mai 2018 - 

Peste 80 la sută din respondenții unui sondaj de opinie au pledat pentru introducerea uniformelor în școli, motivând că acestea ar reduce diferențele sociale dintre elevi și ar contribui la menținerea disciplinei în școli. Rezultatele cercetării au fost prezentate la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite IPN.

„Ne bucură foarte mult rezultatele sondajului pentru că ne-am propus ca acest studiu sa fie transparent și benevol”, a declarat ministra Monica Babuc. Chestionarul a fost propus atât pe suport de hârtie, cât și în versiune electronică. În total, aproape 300 de mii de persoane au participat la procedura de consultare, dintre care 96% au completat chestionarul pe suport de hârtie.

Aproape 40% dintre respondenți consideră că introducerea uniformelor școlare este foarte importantă, iar 36,7% cred că este importantă.  

„78,4% dintre respondenți consideră uniforma școlara ca un semn distinctiv al școlii și ar fi un avantaj pentru elevi, deoarece ei se vor simți egali și vor deveni mai disciplinați, iar 16,8% consideră că uniformele școlare ar depersonaliza elevii”, a menționat Monica Babuc.

Potrivit ministrului, un calcul estimativ arată că prețul uniformelor nu ar depăși suma de bani pe care părinții o achită pentru procurarea hainelor pentru școală. Mai mult, pentru copiii din familiile social-vulnerabile ar urma să fie alocat ajutor financiar pentru procurarea uniformei. 

„Am realizat un studiu conform căruia avem 17.425 de elevi care ar putea beneficia de 18 milioane 300 de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru uniforme. Nu cred că ar fi imposibil. Am identificat din bugetul de stat o sumă destinată sistemului de învățământ, care nu a fost utilizată și astfel putem înlocui această sumă pentru uniforme”, a mai adăugat Monica Babuc.

Pentru a introduce uniforma școlară este necesar ca acest subiect să fie discutat în Parlament, Guvern, cu societatea civilă, specialiști în domeniul dreptului, dar și cu autoritățile publice locale.

55% din respondenții care au participat la sondaj sunt elevi cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani.

Nu știm cu câtă plăcere vor accepta uniforma școlară elevii mai „nonconformiști”, dacă ea va fi impusă „de sus”, însă, cu siguranță, aceasta va constitui „o gură de aer” pentru industria textilă și de confecții din țară.

 

 

Lasă un comentariu