Evenimentul zilei

Dum05262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Un profesor atrage atenția asupra lacunelor grave din testele de BAC. Supărată, Monica Babuc dă cu bâta-n baltă

Un profesor atrage atenția asupra lacunelor grave din testele de BAC. Supărată, Monica Babuc dă cu bâta-n baltă

12 Iunie 2018 - 

Constantin Șchiopu, dr. habilitat, autor al mai multor manuale de Limba și literatura română, adresează o scrisoare deschisă ministrei Monica Babuc pe tema examenului de bacalaureat la română. Profesorul susține că testul conține o greșeală științifică. 

„Stimată doamnă ministru Monica Babuc,

Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”. 

În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor”, scrie Constantin Șchiopu, doctor habilitat, conferențiar universitar.

Profesorul a comentat, pe pagina sa de Facebook, mai mulți itemi pe care i-au avut de rezolvat elevii la BAC-ul de Limbă și literatură română, specificând că testele sunt întocmite fie din necunoaștere, fie din reaua intenție a celor care le-au făcut. „Îmi vine să tai mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat. Păi, nu pot ei găsi niște texte lirice care să-i emoționeze, să-i sensibilizeze pe elevi? Cine-i scriitorașul (profil real) care s-a învrednicit de atâta atenție din partea alcătuitorilor? Unde sunt marii scriitori? Cei adevărați!”, scria revoltat profesorul.

Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării a reacționat printr-o declarație, în care spune că ministerul va analiza minuțios toate sesizările privind calitatea testelor de la examenele de bacalaureat, dar consideră inoportună și contraproductivă analiza acestora înainte de a fi publicate. 

În loc să-i mulțumească profesorului pentru sugestii, ministrul Monica Babuc îi amintește acestuia că există un Cod de etică al cadrului didactic și că nu e frumos ca un profesor să-i mustre în public pe cei care au elaborat testele, că, la urma urmelor, a fost o comisie de specialiști, că astfel se lezează onoarea, demnitatea și reputația profesională a autorilor testelor. 

În context, nu știm ce cântărește mai mult: reputația unor autori mediocri sau viitorul a mii de copii care susțin examenele de BAC și trec prin încercări care le vor marca destinul.

Reamintim că, pe 8 iunie, s-a desfășurat proba la limba de instruire din cadrul examenului de bacalaureat la care au participat peste 15000 de candidați. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2740 de candidați.

 

Lasă un comentariu