Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Din toamnă, educația digitală, o prioritate pentru o societate modernă, „își va intra în pâine”

Din toamnă, educația digitală, o prioritate pentru o societate modernă, „își va intra în pâine” Recomandat

15 Iunie 2018 - 

Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Instituția Publică Centrul de Instruire și Inovații TIC – TEKWILL au semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea educației digitale în învățământul general. 

Acordul presupune susținerea elaborării suporturilor didactice digitale, dotarea școlilor din Republica Moldova cu echipamente necesare pentru introducerea educației digitale din ciclul primar, sporirea interesului și motivarea elevilor, prin aplicarea metodelor interactive de învățare și a echipamentelor TIC moderne, asigurarea calității și relevanței competențelor TIC pentru activitatea profesională, în condițiile unei economii digitale, prin armonizarea educației TIC în Republica Moldova cu cerințele actuale ale pieței muncii etc.

Prezent la semnarea a Memorandumului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că, în prezent, economia digitală capătă o amploare tot mai mare și oferă noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, creștere profesională, sporire a bunăstării și posibilități noi de implicare în procese economice pentru un număr mai mare de oameni. Cifra de afaceri în sectorul TIC are o creștere dinamică constantă, iar în ultimii ani a ajuns să depășească rata de creștere de un miliard de lei pe an, atingând cota de peste 12 miliarde de lei în 2017. În sectorul IT, rata de creștere a ajuns să depășească cota de 50% pe an, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

„Educația și competențele digitale sunt o prioritate pentru o societate modernă, care trebuie să se regăsească și să fie competitivă într-o economie digitală globală. Tehnologiile informaționale sunt viitorul. Cunosc asta nu din auzite, ci din cariera mea de până acum. Fără tehnologii moderne, învățământul nu poate fi adaptat realității de astăzi”, a afirmat Chiril Gaburici.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, inițiativa comună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de reformare a conceptului de educație digitală în școli la nivel național, dar și proiectul non-profit TwentyTU, lansat recent de Tekwill, vin să contribuie la crearea precondițiilor ca, din 1 septembrie, fiecare elev din clasa întâi să aibă acces la educația digitală, dar și la cursuri opționale ce oferă acces și perspective pentru profesiile de mâine - instruiri în domeniul IT, antreprenoriat, programare software, Inteligență Artificială, soft skills etc.

La evenimentul de semnare a Memorandumului au mai participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Irina Străjescu, și președintele Consiliului de administrare al Instituției Publice Centrul de Instruire și Inovații TIC – TEKWILL, rectorul UTM, Viorel Bostan.

Conform estimărilor, peste 36 de mii de elevi vor studia educația digitală din clasa întâi, începând cu 1 septembrie 2018.

 

 

Lasă un comentariu