Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Monica Babuc: „Dezvoltarea școlilor sportive este o condiție sine qua non pentru obținerea performanțelor în sport”

Monica Babuc: „Dezvoltarea școlilor sportive este o condiție sine qua non pentru obținerea performanțelor în sport”

22 Iunie 2018 - 

Toată lumea se află, probabil, sub imperiul Campionatului Mondial de fotbal, care domină media, chiar și politicul. În acest context, ministrul Monica Babuc a participat la o ședință cu directorii școlilor sportive aflate în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Discuțiile s-au axat pe identificarea soluțiilor pentru reabilitarea infrastructurii sportive și îmbunătățirea calității procesului educațional și de instruire în acest domeniu, relevă serviciul de presă al ministerului.

În debutul ședinței, Monica Babuc a menționat că situația școlilor sportive din țară necesită a fi ameliorată, iar pentru asta trebuie conjugate toate eforturile. „Mai avem foarte mult de muncit la modernizarea infrastructurii sportive, dar și la elaborarea curriculei pentru toate genurile de sport practicate. Dezvoltarea școlilor sportive este o condiție indispensabilă pentru obținerea performanțelor în acest domeniu. De aceea, vă solicit să ne concentrăm asupra îmbunătățirii calității educației sportive, creării condițiilor optime pentru desfășurarea antrenamentelor și, nu în ultimul rând, asupra atragerii copiilor și tinerilor în practicarea sistematică a sportului”, a declarat oficialul.

În cadrul discuțiilor a fost abordată lipsa spațiilor pentru antrenamente și a terenurilor de sport, care în majoritatea cazurilor sunt închiriate. Pentru soluționarea acestei probleme, MECC își propune ca obiectiv reabilitarea infrastructurii existente a școlilor sportive și identificarea spațiilor pentru terenuri și săli de sport care ar putea fi modernizate din contul statului. Un exemplu recent și elocvent în acest sens, aflat în proces de implementare, îl reprezintă adoptarea unei Hotărâri de Guvern pe 6 iunie curent, prin care stadionul „Locomotiv” din Bălți a fost transmis în administrarea MECC și, implicit, în gestiunea Școlii sportive specializate de atletism din mun. Bălți.

Un alt subiect discutat la ședință a vizat uniformizarea curriculei la cele mai populare probe practicate în școlile sportive. Monica Babuc a solicitat conducătorilor instituțiilor sportive să acorde o mai mare atenție programelor de instruire, să asigure condiții optime pentru desfășurarea antrenamentelor, să utilizeze eficient mijloacele financiare alocate din bugetul de stat, să elaboreze proiectele didactice și planurile strategice de dezvoltare a școlilor sportive etc.

În subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării se află 23 de instituții sportive: Clubul Republican de Șah și Dame (fără program de instruire); Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale (CSPLN); Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv (LIRPS, cu program de învățământ general); 20 de școli sportive specializate, dintre care 13 în mun. Chișinău și 7 în teritoriu.

În anul de studii 2017-2018, în școlile sportive din gestiunea MECC au fost încadrați 5259 de elevi la peste 30 de genuri de sport. Au fost formate 79 de grupe de măiestrie sportivă, în care se antrenează peste o sută de maeștri ai sportului și maeștri internaționali ai sportului. Cele mai multe grupe de măiestrie sportivă sunt la LIRPS – 30, CSPLN – 19 și Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice – 14.

 

Lasă un comentariu