Evenimentul zilei

Joi04182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie De la 1 septembrie, cadrele didactice vor avea salarii un pic mai mari

De la 1 septembrie, cadrele didactice vor avea salarii un pic mai mari

11 Iulie 2018 - 

Profesorii vor primi salarii mai mari, începând cu 1 septembrie anul curent, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat astăzi de Executiv. Salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8%.

În urma modificărilor propuse, salariul de funcție al unui rector va spori până la 6460 de lei, iar al unui profesor universitar – până la 4840 de lei. Cu 325 de lei se va majora salariul conferențiarilor universitari, iar cel al lectorilor va crește cu circa 300 de lei. De menționat că de salarii majorate vor beneficia și asistenții universitari, antrenorii și formatorii din învățământul superior. După același algoritm vor fi majorate salariile angajaților din învățământul general și profesional tehnic. 

Pentru efectuarea majorărilor, în anul curent, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace în valoare de 130 de milioane de lei, relevă serviciul de presă al Guvernului.

Salariile de funcție ale cadrelor didactice și ale personalului științifico-didactic se indexează anual, la 1 septembrie, pe măsura creșterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia națională, față de salariul mediu al cadrelor didactice atins în ultimul trimestrul al anului precedent. În condițiile în care în trimestrul IV al anului 2017 salariul mediu a constituit 5722 de lei, iar cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul curent este de 6180 de lei, indexarea va fi de 8%.

Sindicatele din educație au susținut, în ultima vreme, că indexarea lefurilor cu 8-10 la sută nu rezolvă situația, salariile ar trebui majorate cu 50 la sută, pe lângă un pachet de reforme în sistemul educației. 

 

 

Lasă un comentariu