Evenimentul zilei

Sam06152019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Cartea, izvor de înțelepciune: Septembrie – luna marilor lecturi

Cartea, izvor de înțelepciune: Septembrie – luna marilor lecturi Recomandat

31 August 2018 - 

Pe parcursul lunii septembrie, utilizatorii și non-utilizatorii bibliotecilor din Republica Moldova vor fi invitați la diverse evenimente cărturărești, organizate pentru stimularea interesului pentru lectură și formularea de idei creative și critice. Acțiunile sunt parte a Programul Național „Lecturacentral”, lansat joi, 30 august, în cadrul Bibliotecii Naționale, transmite IPN.

Programul se va desfășura anual, pe parcursul lunii septembrie, în scopul centrării contribuțiilor bibliotecilor, ale comunităților, ale factorilor de resort pentru optimizarea interesului față de carte, promovarea lecturii și dezvoltarea culturii lecturii. Scopul Programului este de a da o nouă dimensiune activității de promovare a cărții și lecturii, de a promova cât mai adânc în rândurile cititorilor reali și potențiali ideea că lectura înseamnă enorm pentru educare și dezvoltare.

Vera Osoianu, șefă de direcție în cadrul Bibliotecii Naționale, a spus că programul este un proiect la care s-a lucrat mai mult timp și a fost aleasă luna septembrie, pentru că anume în această perioadă este marcată Ziua Cunoștințelor, Ziua Mondială a Literaturii, Ziua Dreptului de a ști etc. Ideea proiectului, afirmă Vera Osoianu, a apărut deoarece s-a constatat că în ultimul timp se vorbește foarte mult despre criza lecturii.

„Un studiu realizat acum câțiva ani vorbește despre faptul că în Republica Moldova doar 54% dintre elevi au competențele necesare pentru lectură și pot fi numiți cititori. Promovarea lecturii este un lanț foarte serios și aici trebuie să existe împreună mai multe verigi, pornind de la familie”, a declarat Vera Osoianu.

„Biblioteca Națională anul acesta vine cu o inițiativă pentru profesioniști, pentru bibliotecari, pentru instituțiile info-documentare, dar și pentru toți cei interesați de carte și lectură. Consider că „Lecturacentral” este un program foarte interesant”, a spus Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale.

Programul Național „Lecturacentral” este lansat de către Biblioteca Națională, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, bibliotecile de toate tipurile, autoritățile publice locale, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

 

 

Lasă un comentariu