Evenimentul zilei

Mie08212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Ziua Internațională a Alfabetizării. Republica Moldova pe locul 52 în lume

Ziua Internațională a Alfabetizării. Republica Moldova pe locul 52 în lume Recomandat

08 Septembrie 2018 - 

Din 1996, anual, la 8 septembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Alfabetizării. Sărbătoarea a fost inițiată de UNESCO cu scopul de a mobiliza comunitatea internaţională şi de a promova alfabetizarea ca instrument al dezvoltării.

În pofida faptului că omenirea se află la o etapă înaintată de dezvoltare, peste 898 de milioane de oameni din lume sunt analfabeți.
Dacă în state precum Pakistan, Mauritania sau Sudanul de Sud ating cote maxime în privința analfabeților, observăm că în Andorra rata de alfabetizare atinge pragul de 100%.

Dintre țările cu un nivel înalt de alfabetizare face parte și Republica Moldova, care are o rată de 98,6% de alfabetizare. Procentajul constituie 3,5 de milioane de oameni alfabetizați din totalul populației, ceea ce înseamnă că restul de 49 de mii încă nu sunt capabili să citească sau să scrie.

Astfel, observăm că în ţările dezvoltate scrisul şi cititul sunt activităţi comune. De cealaltă parte, în Nigeria, spre exemplu, 88% din populație este analfabetă. Situația din Nigeria este prezentă în mai multe state.

  După statistici, unul din cinci adulţi din lume nu este capabil să scrie sau să citească, două treimi dintre aceştia fiind femei.Lasă un comentariu