Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Panorama 6 august - Schimbarea la Față a Domnului. Superstiții și obiceiuri ținute cu sfințenie de credinciosi

6 august - Schimbarea la Față a Domnului. Superstiții și obiceiuri ținute cu sfințenie de credinciosi

06 August 2019 - 

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc marți, 6 august, Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos. În această zi de sărbătoare, în plin post de Sfântă Mărie, este dezlegare la pește.

De Schimbarea la față a Domnului, în popor există o serie de superstiții și obiceiuri ținute cu sfințenie de credinciosi, altfel este mare păcat.

Din ajunul sărbătorii, femeile nu mai au voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată.

Se spune că cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

De asemenea, cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul.

Totodată, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.

Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi, iar femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. 

 

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată.În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. 

Lasă un comentariu