Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Economie BNM a revizuit în scădere rata inflaţiei pentru 2014 și 2015

BNM a revizuit în scădere rata inflaţiei pentru 2014 și 2015

11 August 2014 - 

Banca Naţională a Moldovei prognozează o rată medie anuală a inflaţiei pentru anul 2014 la nivelul de 4,7 la sută, cu 0,5 puncte procentuale mai puţin decât s-a estimat în luna aprilie. Pentru anul 2015 prognoza actualizată de inflaţie este de 3,5 la sută, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât s-a anticipat anterior”.

Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu a precizat că noua rundă de prognoză plasează inflaţia pe următoarele 8 trimestre în intervalul de plus-minus 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5% a BNM, deși nu este exclus riscul de ieșire temporară a inflaţiei sub limita stabilită. În trimestrul III al anului curent, inflaţia se va diminua ușor, iar, cu începere din trimestrul IV, creșterea nivelului general al preţurilor se va încetini semnificativ, în special din cauza micșorării bruște a contribuţiei din partea preţurilor la produsele alimentare.

Presiuni dezinflaționiste

„Deși cererea internă și externă sunt slabe, BNM a reușit să tempereze presiunile dezinflaţioniste, care persistă de obicei vara, prin implementarea unor politici monetare stimulative, atât pe canalul ratei dobânzii, cât și prin cel al ratei de schimb”, a spus guvernatorul BNM, scrie IPN. Principalele riscuri deziflaţioniste sunt legate în continuare de temperarea semnificativă a activităţii economice a principalelor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, în special Rusia, Ucraina), de descreșterea preţurilor la produsele alimentare și combustibili pe piaţa internaţională, de posibila înăsprire a condiţiilor de migraţie în Federaţia Rusă și de introducerea de noi restricţii în comerţul exterior cu Moldova de către această ţară.

Guvernatorul a mai spus că, de când se desfășoară implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, ritmurile de creștere a preţurilor de consum sunt cu mult mai mici și mai stabile. Astfel, în anii 2000-2009, conform Biroului Naţional de Statistică, inflaţia medie anuală a fost de 16,2 la sută. În 2010-2013, acest indicator a fost de 7,1 la sută, iar din februarie 2012 se află permanent în interiorul intervalului de variaţie de plus-minus 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5 la sută. Inflaţia medie pentru 2013 a fost de 4.6 la sută.

Riscuri

 

Principalele riscuri deziflaţioniste sunt legate în continuare de temperarea semnificativă a activităţii economice a principalelor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, în special Rusia, Ucraina), de descreșterea preţurilor la produsele alimentare și combustibili pe piaţa internaţională, de posibila înăsprire a condiţiilor de migraţie în Federaţia Rusă și de introducerea de noi restricţii în comerţul exterior cu Moldova de către această ţară.Inflaţia medie pentru 2013 a fost de 4.6 la sută

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu