Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Economie Exportul Produselor Ecologice din Republica Moldova LA NIVEL ÎNALT în Uniunea Europeană

Exportul Produselor Ecologice din Republica Moldova LA NIVEL ÎNALT în Uniunea Europeană

12 Octombrie 2018 - 

La Geneva, s-a desfășurat Forumul „Exportul produselor verzi”, în cadrul căruia a fost prezentat Raportul privind analiza exportului verde al Republicii Moldova pentru sectoarele: nuci, miere și cereale.

„Raportul analizează mediile economice, de reglementare și instituționale și de politică comercială ce caracterizează cele trei sectoare, subliniind potențialul lor de export și de valoare adăugată. Descrie mai multe exemple de evoluții antreprenoriale de succes, sub forma unor mini-studii de caz, care prezintă producția și exportul de: nucă ecologică, exportul de miere şi cereale”, a comunicat șeful Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine.
Totodată, studiul identifică potențialele sinergii între sectoare și potențialul de a-și spori exporturile prin ecoturism și bazându-se pe analizele SWOT pentru fiecare sector propune Planuri naționale de acțiune (PNA) specifice celor trei sectoare, concentrate pe un număr limitat de acțiuni pentru a asigura o abordare realistă pas cu pas a punerii în aplicare.
Potrivit datelor prezentate în Raport, în prezent, în Republica Moldova „sunt cultivate peste 24.000 de hectare de plantații. Destinațiile de top pentru exportul nucilor moldovenești în ultimii zece ani au fost: Franța, Grecia, Germania, Austria, Irak, Turcia, Italia, Marea Britanie și Olanda.
Republica Moldova a produs peste 3 mii de tone de miere de albine, iar în 2017, potrivit Biroului Național de Statistică, au fost înregistrate 145 de mii de familii de albine. 85% din producție sunt exportate, în special în UE și anume România, Italia, Germania și Franța.
Grâul, porumbul și orzul sunt furnizate în mod obișnuit de către țările în curs de dezvoltare din apropiere și prin urmare, Republica Moldova concurează în principal cu Ucraina și Serbia. Potrivit concluziilor formulate în Raport, culturile cu cel mai mare potențial pentru export în Uniunea Europeană sunt: porumbul, secara, ovăzul, meiul și hrișca.

Lasă un comentariu