Evenimentul zilei

Joi06042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie Economie Ion Chicu: „Modelul de vânzare a producției primare, direct de pe câmp, este depășit. Agricultura din Republica Moldova trebuie modernizată”

Ion Chicu: „Modelul de vânzare a producției primare, direct de pe câmp, este depășit. Agricultura din Republica Moldova trebuie modernizată” Recomandat

30 Noiembrie 2019 - 

Agricultura din Republica Moldova trebuie modernizată. Modelul de vânzare a producției primare, direct de pe câmp, este depășit. Este necesară consolidarea lanțului procesare-consum.

 

Declarația aparține premierului Ion Chicu, făcută în cadrul ceremoniei festive consacrate Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Chicu, producția autohtonă trebuie să se regăsească mai mult pe rafturile unităților de comerț din țară, să nu mai importăm atât de mult. Pentru asta este necesară modernizarea, tehnologizarea, subvenționarea întreprinderilor prelucrătoare, dar și politici fiscale stimulente pentru a crea valoare adăugată. Proiectul mai spune că trebuie identificate proiecte pentru a atrage tinerii în agricultură și pentru a dezvolta produse noi.

Premierul a propus mediului de afaceri din țară ca să aibă o reuniune, cu participarea conducerii de vârf a țării, asociațiilor de business, pe data de 17 decembrie, pentru a pune în discuție principalele probleme ale economiei țării, dar și planurile de dezvoltare pe termen scurt.

Prezent la eveniment, președintele Igor Dodon a declarat că e neapărat nevoie să fie consolidate terenurilor agricole, să nu să se admită ca aceste terenuri să devină proprietate a cetățenilor străini. „Vă mulțumesc că ați ales să faceți agricultură în Republica Moldova”, a spus șeful statului. Igor Dodon a mai spus că, în curând, fostul sediu al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, unde actualmente se află Judecătoria Chișinău, sediul Centru, ar putea reveni Ministerului.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarat că pentru Republica Moldova sectorul agro-alimentar este, cu certitudine, mai mult decât o prioritate pe agenda guvernamentală. „Vom stărui intens asupra valorificării în mod inteligent a resurselor naturale, financiare, instituționale, da și a resurselor umane. Nu va fi simplu pentru că provocările sunt multe, precum schimbările climaterice, fluctuațiile economice sau insuficiența forței de muncă”, a spus ministrul.

Ion Perju a dat asigurări că Ministerul va susține investițiile în agricultură pentru a facilita activitatea celor din domeniu și pentru a crea noi locuri de muncă în mediul rural. „Agricultura Moldovei are viitor și voi ați demonstrat asta”, a subliniat ministrul.

Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare a fost instituită în 1994.

 

 

 

 

Lasă un comentariu