Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie România SUA și România, tot mai implicate în securitatea de la Marea Neagră

SUA și România, tot mai implicate în securitatea de la Marea Neagră Recomandat

19 Februarie 2018 - 
Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor (dreapta) și omologul său american, James Mattis Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor (dreapta) și omologul său american, James Mattis

Ministrul român al Apărării Mihai Fifor și omologul său american, James Mattis, au discutat weekend-ul ce doar a trecut, la Conferința de Securitatea de la Munchen, despre situația la Marea Neagră și despre procesele de înzestrare cu armament modern a Armatei române.

Media

SUA au remarcat faptul că România a îndeplinit cele trei condiționalități pe care le are în NATO: alocă 2 % din PIB pentru Apărare, pentru al doilea an, este prezentă în teatrele de operații cu 700 de militari și își atinge țintele de capabilități la care s-a angajat. Săptămâna trecută, Executivul de la București a aprobat proiectul privind achiziția sistemelor americane de rachete HIMARS.

„Principala problemă pe care am abordat-o cu secretarul american al apărării James Mattis a fost legată de ideea aceasta prin care am solicitat ca pe agenda summitului NATO să se găsească un punct distinct referitor la situaţia de la Marea Neagră. O a doua temă importantă a fost faptul că am solicitat sprijin din partea SUA pentru un proiect pe care România doreşte să-l deruleze.

România s-a oferit să găzduiască unul dintre cele 3 comandamente pe care NATO urmează să le înfiinţeze. România poate fi un jucător extrem de important în momentul în care vom avea pe teritoriul ţării un comandament terestru. (n.r., întrebare: Înţeleg că l-aţi invitat şi în România?) I-am adresat invitaţia secretarului Mattis să viziteze România. M-a asigurat că în acest an cu siguranţă vom avea o vizită din partea domniei sale", a declarat Fifor pentru TVR.

 

România și SUA și-au intensificat parteneriatul în zona Mării Negre în ultimii ani, Washingtonul apreciind rolul pe care Bucureștii în joacă în asigurarea securității flancului sud-estic al NATO la Marea Neagră. 

Lasă un comentariu