Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Educatie România VIDEO// Google o omagiază pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

VIDEO// Google o omagiază pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume Recomandat

10 Noiembrie 2018 - 

Google dedică ziua de 10 noiembrie primei femei inginer din lume, românca Elisa Leonida Zamfirescu, printr-un doodle ce va rula pe prima pagină a motorului de căutare în 22 de ţări.

Media

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut în 10 noiembrie 1887, la Galaţi. A studiat şcoala primară la Galaţi şi liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, obţinând bacalaureatul la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

După terminarea liceului, s-a înscris la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăţilor vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate. Însă, în anul 1909, pleacă la Berlin şi se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universităţi. În 1912 a absolvit cu calificativul „bine”, spre admiraţia decanului, şi a devenit oficial prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie.

Deşi i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în ţară, aşa cum făceau cei mai mulţi dintre tinerii români care studiau în străinătate. A reuşit, cu greu, să obţină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din Bucureşti.

După puţin timp, a început Primul Război Mondial. Cu riscul vieţii, merge pe front, unde desfăşoară o intensă activitate în cadrul organizaţiei „Crucea Roşie”, ajutând la diminuarea suferinţelor soldaţilor răniţi. I s-a încredinţat chiar conducerea unor spitale de campanie în apropiere de Mărăşeşti. Pentru activitatea sanitară, a fost decorată cu ordine şi medalii româneşti şi străine.

Tot pe front l-a întâlnit pe viitorul său soţ, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu, inginerul Constantin Zamfirescu, cu care s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, în 1918. La nuntă a participat şi Regina Maria. A devenit mama a două fete, care ulterior au devenit una profesoară şi alta ingineră.

După război, şi-a reluat activitatea la Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize, în care a elaborat metode originale, raţionalizări, a introdus tehnici noi şi a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoaşterea bogăţiilor subsolului ţării noastre, relatează Digi 24.

A încetat din viaţă la 25 noiembrie 1973, la vârsta de 86 de ani.

Lasă un comentariu