Evenimentul zilei

Lun08102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Recensământ 2014 – Manipulare sau incompetență?

Recensământ 2014 – Manipulare sau incompetență? Recomandat

11 Ianuarie 2015 - 

Biroul Național de Statistică își bate joc de moldoveni jucându-se cu rezultatele recensământului.

După o pauză de 6 luni, scandalurile care au însoțit Recensământul populației și locuințelor, efectuat în perioada 12-25 mai a anului trecut, au fost reluate. Secretomania Biroului Național de Statistică, instituția care a coordonat întreprinderea sociologică de inventariere a moldovenilor, a generat nemulțumire încă din perioada premergătoare recensământului. Atunci conducerea instituției a evitat să furnizeze orice fel de informații cu o îndârjire suspectă pentru o activitate ce trebuia să fie transparentă. Asta în condițiile în care precedentul recensământ, efectuat în plin regim comunist, a reprezentat o insultă la adresa bunului simț și a inteligenței tuturor observatorilor procesului, avansând cifrele de care PCRM avea nevoie pentru a ucide orice urmă de demnitate identitară a moldovenilor.

Altă guvernare, aceeași numărătoare!

Suspiciunile că funcționarii BNS vor proceda la fel și la 10 ani distanță au fost întărite de amânarea nejustificată, cu o lună, a demarării cercetării sociologice din motive de proastă organizare a procesului, camuflate sub diverse pretexte. Recensământul propriu-zis a fost, de asemenea, pigmentat de sutele de contestații privind nereguli în modul de completare a formularelor, precum și insistența nejustificată a recenzorilor de a-i convinge pe cetățeni să nu se declare români, ci moldoveni. Pentru că, fie că recunoaștem sau nu, aceasta era principala miză publică a recensământului: identificarea numărului de persoane care au curajul să nege manipularea sovietică, privind pseudo-identitatea moldovenească, precum și a celor care au curaj să afirme că așa-zisa „limbă moldovenească” este o aberație moștenită de la propaganda bolșevică.

Minciuni ambalate în „corectitudine politică”

Rezultatele preliminare ale recensământului, care includeau și aceste date, urmau să fie date publicității, conform legii, la 6 luni de la încheierea procesului. Toată lumea a înțeles însă anunțul potrivit căruia, fiind vorba de campania electorală parlamentară, enunțarea cifrelor urma să fie amânată până după finalizarea alegerilor.

Chestionați de jurnaliștii de la EVZ, oficialii BNS au confirmat la jumătatea lunii decembrie că vom vea aceste rezultate înainte de Revelion. Și rezultatele au venit: 23,8% dintre cetățeni s-au declarat români, adică de peste 10 ori mai mulți decât în urmă cu un deceniu, iar majoritatea populției titulare s-a declarat vorbitoare de limbă română. Ceea ce dovedește nu doar că minciuna sovietică privind identitatea populației majoritare a căzut, dar și că, având o populație alcătuită din exact 80% români/moldoveni, gogorița statului „polietnic” este o fâsâială propagandistică utilizată de politicieni prea lași ca să recunoască adevărul și să deranjeze minoritățile agresive.

Pentru cine minte BNS?

Surpriză însă, două zile mai târziu, pe site-ul statisticienilor de stat din Moldova, a apărut o infirmare a caracterului oficial al informațiilor remise redacțiilor de la Chișinău. Interesant este faptul că acest comunicat nu contesta cifrele prezentate, ci doar faptul că acestea au fost date publicității înainte de vreme. Potrivit conducerii BNS, aceste date ar fi urmat să fie făcute publice abia după alegerile locale... din iunie 2015. Chipurile, datele ar putea fi folosite pentru manipulare în campania electorală pentru scrutinele locale din vara acestui an.

Ceea ce ar reprezenta un adevărat „record” mondial în materie de amânare, rezultatele unui recensământ nefiind dat la mai bine de un an distanță nici măcar în țările unde evidența populției este ținută cu ajutorul frunzelor de bananier. Fie că au mințit atunci când au anunțat termenele, fie că îi consideră proști pe toți cei care au plătit din propriul buzunar măsura incompetenței lor, cei de la BNS nu au explicat cum adevărul, evident pentru oricine are cap pe umeri, poate încurca o campanie electorală.

Bâlbâielile BNS ridică și alte semne de întrebare, cum ar fi cine a luat decizia trecerii sub tăcere a rezultatelor , pentru că e evident că BNS nu are atribuția de a decide acest lucru? Nelămuriri deloc retorice, la care răspunsul ar putea veni simultan cu demisiile funcționarior care consideră statistica un mijloc de manipulare a populației și că adevărul trebuie aflat când și cum vor mușchii lor.

Ultima oră. Comunicatul care solicită sancționarea autorilor scurgerii de informații a dispărut de pe site-ul BNS...

Lasă un comentariu