Evenimentul zilei

Mie12122018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție CÂND se va pronunța Curtea Constituțională pe redenumirea limbii de stat în Constituție

CÂND se va pronunța Curtea Constituțională pe redenumirea limbii de stat în Constituție Recomandat

30 Octombrie 2017 - 

Curtea Constituțională se va pronunța mâine pe inițiativa legislativă a unui grup de 35 de parlamentari privind constituționalitatea schimbării denumirii limbii de stat din legea supremă a R. Moldova din „limba moldovenească” în „limba română”.

 

În proiectul de lege se face trimitere la hotărârea CCM din 5 decembrie 2013, care a stabilit ca Declarația de Independență, care statuează rolul limbii române, să facă corp comun cu Constituția și că textul Declarației prevalează asupra textului Constituției care vorbește de „limba moldovenească” drept limbă de stat.

„Acest proiect de lege vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Legea supremă poate fi modificată cu votul a două treimi din numărul deputaților, mai precis un număr de peste 68, iar Parlamentul va avea drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare. Președintele prorus Igor Dodon s-a exprimat deja împotriva acestei inițiative de lege. 

Lasă un comentariu