Evenimentul zilei

Mie12122018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Recomandările și presiunile UE dau roade: Modificări în Constituție privind sistemul judecătoresc, aprobate de Guvern

Recomandările și presiunile UE dau roade: Modificări în Constituție privind sistemul judecătoresc, aprobate de Guvern Recomandat

08 Noiembrie 2017 - 

Proiectul legii de modificare a Constituției ce vizează termenul inițial de numire a judecătorilor, selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost aprobat de Guvern. Scopul proiectului este de a spori independența sistemului și autorităților judecătorești.

A fost propusă excluderea mandatului de cinci ani al judecătorilor, fapt prevăzut de Constituție (în multe țări occidentale, magistrații sunt numiți pe viață, ei fiind absolut independenți de factorul politic – nota evzmd.md). Astfel, magistrații urmează a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele țării, la propunerea CSM. Propunerea va putea fi respinsă însă, de șeful statului, doar o singură dată, potrivit prevederilor Legii privind statutul judecătorului.

O altă modificare importantă vizează numirea și selectarea judecătorilor CSJ, procedură ce va fi similară numirii magistraților în instanțele din țară, indiferent de nivelul acestora. Astfel, va fi redusă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor, relevă Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Justiției.

Totodată, este propus ca magistrații să beneficieze de imunitate funcțională în condițiile legii, iar în cazul urmăririi penale, numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor. Coruperea pasivă, traficul de influență, luarea de mită și infracțiuni similare nu pot fi considerate ca acțiuni săvârșite în exercitarea legală a funcției de judecător.

De asemenea, Ministerul Justiției a propus ca în Legea Supremă să fie stipulate atribuțiile cu specific financiar ale CSM. Autoritatea poate înainta Parlamentului propuneri de buget pentru sistemul judecătoresc din țară.

Componența și durata mandatelor membrilor CSM urmează a fi modificată. Vor putea fi aleși nu doar judecători și profesori titulari, dar și reprezentanți ai altor profesii juridice. Totodată, vor fi excluși din componența CSM ministrul Justiției și Procurorul General. Durata mandatului membrilor CSM va crește până la 6 ani.

Proiectul de modificare a Constituției a fost elaborat potrivit angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM-UE și a Planului de Acțiuni pentru Implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției.

 

 

Lasă un comentariu