Evenimentul zilei

Mie12122018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Cazurile legate de arestarea persoanelor cu boli psihice vor fi examinate de un grup de lucru special

Cazurile legate de arestarea persoanelor cu boli psihice vor fi examinate de un grup de lucru special

09 Noiembrie 2017 - 

Ministerul Justiției a creat un grup de lucru interinstituțional pentru elaborarea mecanismelor legale și ajustare a cadrului normativ aplicabil în faza de urmărire penală a persoanelor cu boli psihice. Din componența grupului de lucru fac parte reprezentanți ai mai multor instituții de stat, transmite IPN.

Grupul de lucru s-a întrunit astăzi în ședință. Subiectele-cheie discutate vizează necesitatea internării tuturor persoanelor cu dizabilități mintale la etapa aplicării arestului preventiv, crearea unei secții special adaptate pentru aceste persoane, dar și efectuarea procedurilor de expertiză psihiatrică.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției se menționează că Anatolie Munteanu, secretar general de stat, a reiterat interesul și implicarea în ajustarea legislației naționale la standardele altor țări privind respectarea drepturilor omului.

În cadrul ședinței, a fost propusă crearea unei secții special adaptate potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, în subordinea Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Costul construirii acesteia a fost estimat la patru milioane lei.

Specialiștii vor elabora un acord de colaborare pentru o comunicare corespunzătoare între instituțiile statului. Astfel, potrivit Ministerului Justiției, ar putea fi gestionate corect situațiile de aplicare a măsurilor de arest la etapa urmăririi penale față de persoanele cu boli psihice.

Grupul de lucru este format din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Procuraturii Generale, Instituției Ombudsmanului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Comunicatul nu spune dacă aceste acțiuni ar avea vreo legătură cu cazul lui Andrei Brăguță, tânărul de 31 de ani cu probleme psihice care a fost omorât în bătaie în penitenciar. 

 

Lasă un comentariu