Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție DOC//DIICOT din România a început urmărirea penală pe numele lui Vlad Plahotniuc, într-un dosar ce privește Victoria Bank

DOC//DIICOT din România a început urmărirea penală pe numele lui Vlad Plahotniuc, într-un dosar ce privește Victoria Bank

14 Noiembrie 2017 - 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din România a a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, în cadrul căreia este vizat și Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, potrivit unei ordonanţe emise de instituția menționată.

Documentul este semnat de procurorul Raluca Negulescu, dosarul fiind pornit sub acuzația săvârșirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002.

Cauza penală a fost pornită urmare a unei sesizări depuse de Veaceslav Platon, în care acesta povestește cum, împreună cu Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache și alte persoane din anturajul liderului PD, ar fi preluat pachete de acțiuni de la Victoriabank și Banca de Economii, relatează jurnaltv.md.

Sesizarea a fost depusă la 3 august 2016, pe când Veaceslav Platon se afla în arest la Kiev. "Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate.

În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon - cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane - cetăţeni străini)", se arată în document.

Platon reclamă că Pahotniuc l-ar fi forțat să vândă în pierdere o serie de acțiuni pe care le deținea în mai multe bănci și societăți de asigurare din R. Moldova.

Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Veaceslav Platon şi Vladimir Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse, de ambele părţi, a unor acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova: BC Victoriabank, BC Banca de Economii, SA Asito, SA Victoria Asigurări, SA Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacţii finale: o tranzacţie principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) şi o altă tranzacţie secretă (care nu a fost încheiată în scris şi care a avut în vedere desemnarae persoanelor interpuse).

Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui BC Victoriabank, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, a decis ca unii acţionari ai BC Victoriabank deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acţionar, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute, în termen de trei luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată, respectiv la valoarea nominală”, se arată în documentul citat.

Pe de cealaltă parte, într-un răspuns pentru RISE Moldova, Plahotniuc a anunțat că a depus plângere penală pentru un denunț fals împotriva lui Platon, scrie mold-street.com.  

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu