Evenimentul zilei

Lun10222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Avocatul Poporului se pronunță pe marginea cazului Andrei Brăguța

Avocatul Poporului se pronunță pe marginea cazului Andrei Brăguța

05 Decembrie 2017 - 

Cazul lui Andrei Brăguța, tânărul care a decedat într-o instituție penitenciară, a demonstrat că, deși se implementează reforme în diferite domenii sectoriale, nu s-a reușit revizuirea tuturor actelor normative, inclusiv a celor de reglementare internă, motiv pentru care la nivel de instituții și subdiviziuni se mai lucrează ca mai înainte. 

Totodată, se atestă lipsa în sistemul medical a unui registru electronic unic al persoanelor cu maladii psihice, după modelul celui al bolnavilor de HIV/SIDA și de tuberculoză, care să permită evidența pacienților și urmărirea tratamentului. Concluziile se conțin în Raportul Avocatului Poporului privind rezultatele investigării cazului de deces al lui Andrei Brăguța în custodia statului, prezentat astăzi, transmite IPN.

Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, a declarat, într-o conferință de presă, că s-a autosesizat pe marginea acestui caz răsunător pe data de 30 august. Avocatul poporului nu și-a propus să substituie sarcina autoritățile publice, a organelor de drept sau să acumuleze probe pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Scopul a fost identificarea motivelor care au condus la decesul lui Andrei Brăguța, dar și a problemelor de sistem care au permis comiterea de abuzuri și violarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Pentru realizarea investigației a fost creat un grup de lucru, din care au făcut parte angajați ai Oficiului avocatului poporului. În perioada septembrie-octombrie 2017, membrii grupului de lucru au efectuat 23 de vizite de documentare, inclusiv repetate, în 16 instituții publice relevante cazului examinat. De asemenea, pentru elucidarea unor aspecte, au fost contractați experți independenți.

Raportul denotă că angajații poliției nu sunt instruiți privind modul de comunicare cu persoanele care manifestă comportament ostil sau violent. De asemenea, s-a constatat gestionarea defectuoasă a conflictelor apărute între deținuți și necesitatea de a elabora instrucțiuni clare privind intervenirea angajaților poliției în cazurile de prevenire, combatere a violențelor între deținuți, astfel încât părților să le fie asigurate drepturile și libertățile fundamentale.

Precum a relevat Alexandru Zubco, șeful Secției prevenirea torturii din cadrul Oficiului avocatului poporului, „Colaboratorii de poliție nu cunosc ce acțiuni trebuie să întreprindă, cum să inițieze discuții sau cum să documenteze un caz în care este implicată o persoană cu anumite tulburări, inclusiv psihice”.

Raportul a mai arătat că și la nivelul tuturor verigilor sistemului medical nu s-a raportat că Andrei Braguța a avut leziuni corporale. Totodată, a fost stabilită o abordarea birocratică față de identificarea persoanei în procesul admiterii pentru plasare în instituțiile de detenție. De asemenea, lipsesc spațiile adaptate în instituțiile de detenție pentru persoane cu dizabilități mintale.

Raportul va fi transmis autorităților naționale, instanței de judecată în calitate de amicus curiae (prieten al curții), precum și structurilor internaționale.

 

 

Lasă un comentariu