Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Un vameş, un poliţist de frontieră şi doi şoferi de autocare, trimişi în judecată pentru corupție

Un vameş, un poliţist de frontieră şi doi şoferi de autocare, trimişi în judecată pentru corupție

15 Decembrie 2017 - 

Un vameș din cadrul Biroului Vamal Briceni, un polițist de frontieră de la SPF Otaci dar și doi șoferi de autocare sunt trimiși în judecată pentru acțiuni coruptile la Postul Vamal Otaci, procurorii finalizând urmărirea penală. 

Toţi patru au fost reţinuţi în luna octombrie a anului trecut, la Postul Vamal Otaci. Temei pentru declanşarea respectivului proces penal a servit adresarea conducerii Serviciului Vamal care reclama presupuse acţiuni coruptibile în rîndul angajaţilor respectivului Post Vamal.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au documentat schema ilegală după care inculpaţii acţionau. În concret, şoferii acumulau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal şi a punctelor de trecere a frontierei atît pe sensul de intrare, cît şi pe cel de ieşire. 

Aceştia primeau cîte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 de lei pentru autocar, suma de 1.200 de lei pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza şi a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar şi a mărfurilor transportate în acest autocar peste frontiera de stat a Republicii Moldova, prin Postul vamal Otaci.

Schema ilegală funcţiona pe parcursul anului 2016 - 2017, zilnic fiind acumulate sume de bani de la persoanele care traversau postul vamal. În cadrul percheziţiilor corporale, la poliţistul de frontieră au fost depistaţi 1.000 de lei, iar asupra colaboratorului vamal – 1.200 de lei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. 

Pentru corupere activă, şoferii de autocare riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă de cel mult 300.000 de lei. De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în sumă de 39.476 de lei.

 

Lasă un comentariu