Evenimentul zilei

Lun01212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Judecătorul care a decis ARESTUL lui Andrei Brăguță, eliberat din funcție

Judecătorul care a decis ARESTUL lui Andrei Brăguță, eliberat din funcție

16 Ianuarie 2018 - 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis astăzi, 16 ianuarie, admiterea contestațiilor depuse de către inspectorul-judecător principal Nicolae Clima și procurorul general Eduard Harunjen împotriva hotărârii Plenului Colegiului disciplinar și, cu unanimitate de voturi, judecătorul Iurie Obadă, de la Judecătoria Chișinău, a fost eliberat din funcție. Este vorba despre magistratul care a decis arestul lui Andrei Braguța, tânărul decedat în penitenciar în vara anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, prin contestația depusă și examinată în ședința de astăzi s-a solicitat constatarea prezenței abaterii disciplinare în privința judecătorului Iurie Obadă.

Amintim că prin hotărârea Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, din 24 noiembrie 2017, membrii au decis încetarea procedurii disciplinare în privința judecătorului Iurie Obadă. Procurorul general Eduard Harunjen și inspectorul-judecător principal Nicolae Clima au solicitat adoptarea unei noi hotărâri în privința magistratului, invocând lipsa temeiurilor legale care ar fi motivat aplicarea măsurii de arest în cazul lui Andrei Braguța.

Tânărul a ajuns în custodia poliției după ce a fost oprit în trafic pentru depășirea vitezei și comportament inadecvat. Deși s-a stabilit că suferea de tulburări mintale, a fost arestat și plasat în izolator. Inițial, poliția a spus că acesta s-ar fi stins din cauza pneumoniei, însă mai târziu a devenit cunoscut că a fost bătut. Într-o cauză penală inițiată, pe banca acuzaților au ajuns trei inspectori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu Andrei Braguţa, iar după două luni, alți treisprezece polițiști ai izolatorului au fost acuzați de aplicarea tratamentului inuman în privința lui Andrei Braguța.

Lasă un comentariu