Evenimentul zilei

Lun01212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Greu de judecat: hoțul „din furtul miliardului” Ilan Șor, evitat de toată lumea pentru a fi stras la răspundere

Greu de judecat: hoțul „din furtul miliardului” Ilan Șor, evitat de toată lumea pentru a fi stras la răspundere

19 Ianuarie 2018 - 

Deși toată lumea vrea tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în „furtul miliardului”, nimeni nu pare să vrea să ia o poziție tranșantă în acest caz.

Sistemul de justiție găsește întotdeauna scuze pentru a implica în această cauză, deși existe dovezi publice, precum rapoartele Kroll, în care se exprimă clar numele primarului de Orhei, Ilan Șor, ca fiind cel care a premeditat și coordonat acest jaf de mari proporții. De altfel, acesta a și fost condamnat în primă instanță, în toamna lui 2017, la 7 ani și jumătate de închisoare în această cauză.

Portalul anticoruptie.md relatează că judecătorul-raportor de la Curtea de Apel Chişinău, Xenofon Ulianovschi, căruia i-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor, s-a recuzat față de această cauză. „Urmează ca cererea de abținere a domnului Ulianovschi să fie înrgistrată și repartizată pentru examinare. Ea se examinează într-un complet de judecată care poate să o accepte sau să o refuze, în dependență de cele indicate. Decizia ar putea fi luată în următoarele zile. Deocamdată, dumnealui nu a oficializat motivul abținerii”, a declarat pentru Anticorupție.md, Octeabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău.

Potrivit ei, ceilalți doi judecători din complet cărora le-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor sunt Stelian Teleucă și Silvia Vrabii. Ultima a decis la fel să se abțină de la examinarea cauzei din motiv că, anterior, a participat la examinarea solicitărilor de arest preventiv ale învinuitului. Și în acest caz, cererea magistratei urmează să fie examinată.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău. Presiunea publică este una foarte mare pe acest dosar, mai ales după publicarea celui de-al doilea raport al companii americane de investigații Kroll, care îl numește pe Șor ca fiind principalul pion în „furtul miliardului”. 

Lasă un comentariu