Evenimentul zilei

Lun01212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Cazul Domnicăi Manole, „un caz-emblemă”, care va conduce la consacrarea independenței justiției

Cazul Domnicăi Manole, „un caz-emblemă”, care va conduce la consacrarea independenței justiției Recomandat

04 Februarie 2018 - 

Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, crede că ceea ce i s-a întâmplat Domnicăi Manole, fostă magistrată din Republica Moldova, a fost un abuz. Un abuz generat de o legislație proastă, prin intermediul căreia judecătorii pot fi controlați prin intermediul serviciilor secrete. 

„Cazul Domnicăi Manole este un caz-emblemă, care va duce la consacrarea independenței justiției”, a declarat Cristi Danileț într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Magistratul român menționează că Republica Moldova trebuie să aibă o legislație clară, care să nu permită nici un fel de imixtiuni din partea nici unei autorități sau puteri a statului în cariera judecătorului. Iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, judecătorii de la Curtea Supremă, trebuie să înțeleagă că justiția trebuie ținută independentă chiar prin hotărârile pe care ei le dau în privința carierei judecătorilor.

Domnica Manole a fost înlăturată într-un mod abuziv din justiția moldovenească. Prin urmare, trebuie să i se facă dreptate şi ea trebuie reintegrată rapid la locul ei de muncă, este de părere Cristi Danileț. Mai ales că există o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova, care spune în mod clar că asupra judecătorilor nu pot fi făcute imixtiuni din partea serviciilor secrete și orice neregulă comisă de judecător, orice bănuială, trebuie cercetată de către organele disciplinare.

În opinia magistratului român, orice așteptare în reintegrarea judecătoarei Domnica Manole în sistemul judiciar va costa scump statul moldovenesc, pentru că dânsa s-ar putea îndrepta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Și este păcat să-și găsească chiar un judecător dreptate nu în țara lui, ci la Curtea de la Strasbourg.

În iulie 2017, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe Domnica Manole, judecătoare a Curții de Apel Chișinău, drept incompatibilă cu funcția de magistrat și i-a propus șefului statului să o elibereze din funcție. Decretul prezidențial a fost semnat la sfârșitul aceleiași luni. Domnica Manole a acuzat că acest lucru a fost o comandă politică.

 

 

Lasă un comentariu