Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție E prea greu „caftanul” de membru al CC? Un singur candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale

E prea greu „caftanul” de membru al CC? Un singur candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale

02 Martie 2018 - 

Un singur dosar a fost depus, până la această oră, la concursul pentru selectarea unui judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Tudor Panţâru, care și-a dat demisia la sfârșit de ianuarie. 

Tudor Panțâru a fost desemnat în funcția de președinte al Curții Constituționale la 12 mai 2017 pentru un mandat de 3 ani. El a activat în calitate de judecător din 2013. Panţâru a fost deputat în primul Parlament ales în mod democratic, apoi a fost numit judecător la CEDO din partea Republicii Moldova. A fost membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României în legislatura 2008-2012. 

Președintele Dodon a declarat în mai multe rânduri că, dacă socialiștii ajung la guvernare, membrilor Curții Constituționale le vor fi deschise dosare penale, însă e puțin probabil ca aceste declarații deșănțate să fi influențat demisia lui Panțâru. La mijloc s-ar putea să fie alte motive, deși în presă s-a scris că Panțâru își dă demisia „din motive personale”.

Pretendentul la funcția de membru al Curții Constituționale este Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție. Termenul de depunere a dosarelor expiră sâmbătă, 3 martie.

Consiliul Superior al Magistraturii informează în pagina electronică precum că dosarele depuse la concurs vor fi examinate la ședința de marți, 6 martie. Totodată, este atașată și lista candidaților, unde deocamdată se regăsește doar Mihai Poalelungi.

Odată cu demisia lui Tudor Panţâru din funcția de judecător și de președinte al Curții Constituționale, în presă s-a scris că Mihai Poalelungi îi va lua locul.

Curtea Constituţională este constituită din șase judecători, desemnaţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Președintele Curții Constituționale este ales de către membrii Curții.

În cazul în care se înregistrează o paritate de voturi la adoptarea unei decizii, votul președintelui Curții Constituționale este decisiv. Anterior, s-au făcut încercări de a se majora numărul de membri ai CC până la 7 sau 9 membri (așa cum este în România și în alte țări), însă, nu se știe de ce, problema a rămas „în aer”. 

 

Lasă un comentariu