Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Aviz pentru dezaxații care au „chef de glume”: Amenzile pentru alertele false la 112 se dublează

Aviz pentru dezaxații care au „chef de glume”: Amenzile pentru alertele false la 112 se dublează

19 Aprilie 2018 - 

Executivul a aprobat astăzi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova. Amendamentele vor contribui la prevenirea săvârșirii contravențiilor, prin majorarea sancțiunilor, diminuarea riscurilor de corupție în cazul contravențiilor aplicate șoferilor, dar și la eliminarea încălcării unor drepturi constituţionale ale persoanei.  

Potrivit noilor modificări, pentru alertele false la serviciile specializate amenda se dublează, astfel încât vinovații vor achita până la 3000 de lei, față de 1500, cât este acum sancțiunea. 

Au existat cazuri când a fost întreruptă activitatea unor instituții vitale ale statului în urma apelurilor false, iar cheltuielile legate de examinarea situațiilor nicidecum nu sunt acoperite de făptași.

De asemenea, vor fi pedepsiți cei care tulbură liniștea după ora 18:00 și până la 8:00. Până acum erau amendați cei care făceau zgomot în intervalul 22:00-7:00, relevă serviciul de presă al Guvernului.

În urma modificărilor, cei care au încălcat legea vor putea achita jumătate din amenda stabilită în trei zile lucrătoare, nu în 72 de ore, așa cum era până acum, pentru a clarifica situațiile în care încălcarea era comisă în zile de odihnă. Pentru unele contravenții, șoferilor care vor plăti integral amenda în trei zile nu le vor fi aplicate puncte de penalizare.

Totodată, va fi simplificat procesul de constatare a contravențiilor. Dacă persoana își recunoaște vina sau nu mai este nevoie de acumulare de probe, agentul constatator nu va mai încheia proces-verbal, iar sancțiunea va fi aplicată în baza unei decizii.

Modificările prevăd și sancțiuni mai dure pentru abuzurile comise de către părinți sau reprezentanți legali contra copiilor, dar și pentru atentarea la sănătate. De asemenea, pentru comiterea încălcărilor în activitatea lor, vor putea fi trași la răspundere membrii organelor colegiale de decizie. 

 

Lasă un comentariu