Evenimentul zilei

Sam01192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție „Convingeau” judecătorii să aplice pedepse cu suspendare: Un procuror, un polițișt, doi foști polițiști și un civil, condamnați pentru trafic de influență

„Convingeau” judecătorii să aplice pedepse cu suspendare: Un procuror, un polițișt, doi foști polițiști și un civil, condamnați pentru trafic de influență

10 Mai 2018 - 
Poză simbol Poză simbol

Cinci persoane, dintre care un procuror din Procuratura de circumscripție Chișinău, un polițist din Ialoveni, doi foști polițiști și un civil, au fost condamnați pentru trafic de influență. 

Potrivit procurorilor, urmărirea penală a fost pornită în baza denunţului unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor de la client către procuror, ultimul susţinând că are influenţă asupra unor magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie și Curtea de Apel Bălți şi că îi poate convinge să aplice pedepse cu suspendarea executării în privinţa a doi foști poliţişti, condamnaţi la privaţiune de libertate pentru corupere pasivă și a unui cetățean din Bălți, condamnat pentru tâlhărie.  Pentru a „convinge” judecătorii, procurorul a pretins în total suma 20.000 de euro, pe care i-a primit în tranșe.

Concomitent cu acțiunile procurorului, au fost documentate acțiunile ilegale ale poliţiştilor, care au asigurat transmiterea sumelor de bani către  procuror prin intermediari. Astfel, la sfârșitul lui august 2017, toți cei implicați în schemă au fost reținuți de către procurorii anticorupţie şi ofițerii CNA și plasați în arest.

În urma examinării cauzelor instanța, a decis condamnarea procurorului la o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 85.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita funcții publice pe un termen de 5 ani și  privațiune de libertate pe un termen de 4 ani, cu suspendarea condiționată  a acesteia pe o perioadă de probă de 5 ani.

În privința polițistului de la Ialoveni s-a stabilit o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de 4 ani, cu privarea de dreptul de dreptul de a exercita funcții publice pe un termen de 5 ani, cu suspendarea condiționată a pedepsei cu închisoarea pe o perioadă de probă de 5 ani.

Unul din cei doi ex-polițiști a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 5 ani și 2 luni și amendă în mărime de 1.000 de u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 2 ani. Celălalat fost-polițist a primit 5 ani și 6 luni de închisoare, amendă de 3.000 de u.c și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 4 ani.

Civilul inculpat a fost condamnat la achitarea unei amenzi în mărime de 85.000 de lei.

De asemenea, judecătorul a dispus confiscarea de la procuror a sumei de 11.500 de euro și încasarea banilor sechestrați în scopul executării pedepsei în sumă de 5.150 de lei; de la denunțător - a sumei de 1.000 de euro; de la ceilalți inculpați - 5.000 de euro, precum și a cheltuielilor de judecată în mărime de 1.000 de euro, bani utilizați pentru efectuarea măsurilor speciale de investigații.

Sentința este cu drept de atac în termen de 15 zile la Curtea de Apel, iar în privința procurorului aceasta va fi contestată.

Lasă un comentariu