Evenimentul zilei

Joi01242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Europa e cu ochii pe noi: Comitetului anti-tortură al CoE, în vizită de documentare în Republica Moldova

Europa e cu ochii pe noi: Comitetului anti-tortură al CoE, în vizită de documentare în Republica Moldova

12 Iunie 2018 - 

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a avut o întrevedere cu delegația Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), care se află într-o vizită de documentare în țara noastră.

Membrii delegației au discutat cu conducerea Ministerului Justiției, a Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu șefi de penitenciare și medici despre evoluțiile din cadrul sistemului penitenciar din ultimii trei ani. Au fost abordate astfel de subiecte precum ar fi condițiile de detenție, fluctuația numărului de deținuți, soluții alternative detenției și arestului preventiv. 

În cadrul întrevederii, ministrul Justiției a declarat că întreaga societate conștientizează  necesitatea unor investiții majore în sistemul penitenciar, iar construirea unui nou penitenciar, precum și reconstruirea parțială a mai multor penitenciare existente, ar elimina o serie de probleme sensibile cu care se confruntă sistemul în prezent. 

Vizita reprezentanților CPT în Republica Moldova are ca scop asigurarea continuității dialogului privind acțiunile întreprinse de autorități pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și a evalua situația persoanelor private de libertate. Misiunea CPT-ului este de a  furniza un instrument preventiv nejudiciar pentru protejarea persoanelor private de libertate împotriva torturii sau a altor forme de rele tratamente, fiind complementară activității juridice a Curţii Europene a Drepturilor Omului, relevă Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Justiției.

În perioada 5-11 iunie, delegațiaCPT a vizitat o serie de penitenciare din Republica Moldova, având acces nelimitat la locurile de detenţie şi dreptul de a se deplasa fără restricţii în interiorul acestor spaţii. De asemenea, cu scopul de a se documenta, membrii CPT au intervievat în mod confidenţial persoane private de libertate. În observațiile preliminare comunicate de membrii delegației a fost precizat faptul că nu au fost constatate cazuri de tortură sau maltratare a persoanelor din detenție de către angajații sistemului penitenciar. De asemenea, a fost comunicat faptul că sunt apreciate eforturile autorităților de îmbunătățire a condițiilor de detenție pentru minori, prin construcția unui sector penitenciar în care vor fi transferați toți minorii condamnați și cei aflați în arest preventiv.

Raportul detaliat asupra vizitei urmează a fi comunicat de CPT în luna noiembrie anul curent. Acest raport va cuprinde starea de fapt din cadrul sistemului penitenciar din țară, precum și recomandări pentru îmbunătățirea situației. 

 

Lasă un comentariu