Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție O vară prea fierbinte. Au ieșit în stradă și avocații

O vară prea fierbinte. Au ieșit în stradă și avocații

26 Iunie 2018 - 

Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova protestează, astăzi, împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. 

Protestul avocaților este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumției de vinovăție și arestarea persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de judecată, se arată într-un comunicat de presă al Consiliul Uniunii Avocaților.  

La 26 iunie este și Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a calificat condițiile de detenție din Instituția Penitenciară nr. 13 ca fiind inumane și degradante,  iar măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, fără ca instituțiile care o solicită și le aplică să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate.

Avocații  au anunțat constant despre problemele aplicării excesive a măsurii preventive, arestului, precum și că plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor cu scopul de a fi determinate să „colaboreze” cu ancheta sau să facă declarații pe care nu le-ar fi făcut dacă s-ar fi aflat în alte condiții de libertate.

După ce au fost ignorate semnalele de îngrijorare ale avocaților, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a decis declanșarea protestului și anunță avocații, avocații stagiari, instanțele de judecată, organele de urmărire penală și autoritățile publice că protestul avocaților va avea loc pe data de 26 iunie curent, între orele 10.00–12.00, în fața Curții de Apel Chișinău. 

 

Lasă un comentariu